Η επιστροφή της Τρόικα και τα ανοιχτά μέτωπα με την κυβένηση

Επιστρέφει στην Αθήνα η Τρόικα με άγριες διαθέσεις και δεν θα αφήσει στην κυβέρνηση κανένα περιθώριο χαλάρωσης, ώστε όλα να κυλήσουν βάσει των χρονοδιαγραμμάτων και να εκταμιευτεί η δόση του Μαρτίου.

Την ίδια ώρα στο τραπέζι των συζητήσεων οι δανειστές θα βάλουν τέσσερα ζητήματα αγκάθια για την κυβέρνηση, τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, την αναδιάρθρωση φορολογικής διοίκησης, την ανακεφαλαιωποίηση των τραπεζών και την άμεση εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.Το μεγαλύτερο βάρος θα πέσει στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του Δημοσίου Τομέα και την απομάκρυνση υπαλλήλων από τα υπουργεία, καθώς αποτελεί και προαπαιτούμενο για τη δόση του Μαρτίου των 2,8 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως η δέσμευση της κυβέρνηση αφορά στην απομάκρυνση 25.000 υπαλλήλων έως το 2014. Μάλιστα η Τρόικα αναμένεται να ζητήσει από την κυβέρνηση χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνση αυτού του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και θα απαιτήσει να υπάρξει άμεσα προγραμματισμός για να τεθούν σε διαθεσιμότητα αρχικά 12.500 υπάλληλοι έως το Ιούνιο του 2013.

Παράλληλα οι δανειστές θα ζητήσουν από την κυβέρνηση την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, κάτι που με τη σειρά του έχει καθυστερήσει σημαντικά. Όπως αναφέρουν και «Τα Νέα», σύμφωνα με το ΔΝΤ, τα σχετικά ποσά θα έπρεπε να εγγράφονται στο έλλειμμα, κάτι που όμως που δεν έγινε τον Ιανουάριο, με αποτέλεσμα να είναι ο ορατός ο κίνδυνος να εκτροχιασθεί η εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Φυσικά από την ατζέντα δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι καθυστερήσεις στην αναδιάρθρωση της φορολογικής διοίκησης που έχει ως στόχο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η οποία αποτελεί και την αχίλλειο πτέρνα της ελληνικής οικονομίας. Το τέταρτο ζήτημα που θα τεθεί στη συζήτηση είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών όπου και εκεί διαπιστώνονται καθυστερήσεις.

Οι δανειστές στο πλαίσιο της τεχνικής βοήθειας που παρέχουν προς την Ελλάδα αναμένεται να ζητήσουν και την ενίσχυση της αυτονομίας που θα πρέπει να έχει η Γενική Γραμματεία Εσόδων. Και αυτό επειδή δεν μπορούν να ζητήσουν και νέα μέτρα και θέλουν να εξασφαλίσουν ότι τα έσοδα που έχουν προβλεφθεί θα εισπραχθούν.Για να γίνει αυτό, όμως, κρίσιμος παράγοντας είναι ο δραστικός περιορισμός της φοροδιαφυγής και των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τις εφορίες, που συνολικά ανέρχονται στα 56,6 δισ. ευρώ και μόνο πέρυσι δημιουργήθηκαν νέες οφειλές 13,2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ στα τέλη Ιανουαρίου βρέθηκαν στην Αθήνα κλιμάκια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Κομισιόν για να μελετήσουν το τι έχει γίνει και να προτείνουν τεχνικής φύσεως αλλαγές, ώστε η νέα γραμματεία να γίνει πιο ευέλικτη και να πετύχει τους στόχους της.

Οι αλλαγές που θα απαιτήσει η Τρόικα να προωθηθούν άμεσα
Θα πρέπει η κυβέρνηση να καταστήσει ξεκάθαρη την πρόθεσή της για την αυτονομία της φορολογικής διοίκησης και την επιθυμία της να αρθούν οι σημερινοί περιορισμοί του κρατικού μηχανισμού για να επιτευχθεί η πολυπόθητη αυτονομία.
Να γίνεται μηνιαία αναφορά στο υπουργείο Οικονομικών της προόδου στις εργασίες της γενικής γραμματείας.
Να ενταχθεί το ΣΔΟΕ και η Γενική Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) στην εποπτεία της γραμματείας.
Η μεταφορά της φορολογικής πολιτικής στη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών.
Η πλήρης στελέχωση της μονάδας ελέγχου των μεγαλοοφειλετών και η δημιουργία μιας δεύτερης αντίστοιχης μονάδας που θα λειτουργεί παράλληλα και θα βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου για έλεγχο 1.500 υποθέσεων μέσα στο 2013.
Η επιτάχυνση στην πρόσληψη 200 εξωτερικών ελεγκτών για να επιτευχθεί ο στόχος ελέγχων έως το τέλος Μαρτίου.

Πηγή: iefimerida.gr