Κινητοποιήσεις αποφάσισε ο δήμος Αγρινίου για το Πανεπιστήμιο

Στην απόφαση σε πρώτη φάση να στοιχηθεί πίσω από τις αντιδράσεις του Μεσολογγίου και της Ναυπακτίας προσανατολίζεται ο δήμος Αγρινίου και το δημοτικό συμβούλιο της πόλης. Αυτό προέκυψε από τη σημερινή συνεδρίαση του οργάνου και την εκτός ημερήσια διάταξης συζήτηση για τις εξελίξεις αναφορικά με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας. Παράλληλα το επόμενο 10ημερο θα υπάρξει ανάλογη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη πλατεία Δημοκρατίας στο Αγρίνιο με πρωτοβουλία του δήμου, όπου θα επιδιωχθεί να υπάρξει μεγάλη συμμετοχή και κινητοποίηση σε συνεργασία με τους φορείς και συλλόγους της πόλης.

Ο δήμαρχος Αγρινίου Π. Μοσχολιός έκανε αναλυτική ενημέρωση για τα όσα ειπώθηκαν στις δυο συναντήσεις που είχε με το τον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο (ως μέλος της ΚΕΔΕ και με τους φορείς του νομού). Ο Π. Μοσχολιός τόνισε πως σε όσα ειπώθηκαν στον υπουργό, ο ίδιος δεν δεσμεύτηκε για τίποτα. “Οι απαντήσεις του δεν πείθουν κανένα” τόνισε ο δήμαρχος Αγρινίου ενώ πρόσθεσε ότι “σε πολλές από τις προτάσεις μας και τις παρατηρήσεις μας δεν είχε καν απάντηση”. “Του προτείναμε” εξήγησε ο δήμαρχος “την ομοσπονδιοποίηση και η απάντησή του ήταν ότι “δεν μπορώ να ενώσω ένα μικρό πανεπιστήμιο που έχει 3 τμήματα με ένα μεγάλο”… Και εμείς” συνέχισε ο Π. Μοσχολιός “όταν τον ρωτήσαμε γιατί αυτό γίνεται για το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο που έχει και αυτό 3 τμήματα δεν έχει απάντηση”. Ακόμη ο Παύλος Μοσχολιός πρόσθεσχε πως το σχέδιο Αθηνά δεν υπηρετεί την περιφερειακή ανάπτυξη και πως δεν μπορεί να καταλάβει γιατί αυτό προχωρά όταν όλοι διαφωνούν και το δημοσιονομικό όφελος είναι μόνο μερικές δεκάδες εκατομμύριο, κατά την απάντηση που έδωσε ο υπουργός στη συνάντηση. “Το αρχικό σχέδιο ήταν προϊόν παρεμβάσεων, το ίδιο θα είναι και οι όποιες διορθώσεις για αυτό ζήτησα από τους βουλευτές του νομού να ασκήσουν πολιτική πλέον πίεση” είπε ο δήμαρχος πρότεινε τη συμμετοχή του δήμου στη μεθαυριανή κινητοποίηση των δήμων Μεσολογγίου και Ναυπακτίας στη Γέφυρα, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι δεν έχουμε συμμάχους στην ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά και στην τοπική κοινωνία, ωστόσο δήλωσε αισιόδοξος πως μπορεί ο δήμος να κινητοποιήσει τον κόσμο.

Από τη μεριά τους οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης συμφώνησαν στις κινητοποιήσεις, με το Νίκο Καζατζή από τη μείζονα αντιπολίτευση να σημειώνει ότι αν το σχέδιο Αθηνά περάσει με προεδρικό διάταγμα θα πρέπει να εξεταστεί η νομική προσβολή του. Παράλληλα διαπίστωσε ότι όσο δεν υπάρχει διεκδίκηση και δεν χτυπά κανείς το χέρι στο τραπέζι η Αιτωλοακακρνανία και το Αγρίνιο δεν θα λαμβάνονται υπόψιν, πράγμα που κατά τον ίδιο, φαίνεται και σε άλλα μεγάλα θέματα του νομού τα οποία συχνά είναι αλληλένδετα μεταξύ τους.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη κινητοποίηση που θα γίνει στο Αγρίνιο θα κρίνει το πολλά για το εάν και κατά πόσο το θέμα αφορά τη τοπική κοινωνία, όπως επίσης θα κριθεί και η συνδρομή των φορέων της περιοχής…

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Παπαδάκης