Το χαμηλότερο κόστος ανά φοιτητή στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας

Το παρουσιάζουμε ως στοιχείο της συζήτησης που έχει ανοίξει για το σχέδιο “Αθηνά” και ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.

Σύμφωνα με στοιχεία της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) σχετικά με το κόστος λειτουργίας των πανεπιστημίων της χώρας για το ακαδημαϊκό έτος 2011, στα 11.841 ευρώ ανέρχεται το μέσο ετήσιο κόστος ανά φοιτητή στο ΕΜΠ. Την τριάδα των ακριβότερων πανεπιστημίων συμπληρώνουν η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας με το μέσο ετήσιο κόστος ανά φοιτητή να ανέρχεται σε 10.242 και 9.037 ευρώ αντίστοιχα. Στον αντίποδα, πιο… οικονομικό φαίνεται πως είναι τα Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας, όπου το μέσο ετήσιο κόστος ανά φοιτητή είναι 1.237 ευρώ αντίστοιχα.

Το νούμερο αυτό αν είναι αξιόπιστο θα πρέπει να συσχετιστεί με την “αξία” των πτυχίων που παρέχει το κάθε ίδρυμα με αυτά τα λεφτά. Το αν κάποια ιδρύματα υποχρηματοδοτούνται και κάποια είναι “προικισμένα”… Το αν κάποια πανεπιστήμια έχουν έσοδα εκτός από το κράτος και από άλλες πηγές, πχ. έσοδα από χορηγίες, έσοδα από την έρευνα. Και φυσικά θα πρέπει να δει κανείς και αν κάποια πανεπιστήμια με λιγότερα χρήματα παρέχουν περισσότερα στους φοιτητές τους.

Τα 1.237 ευρώ που δαπανά το κράτος για τους φοιτητές στο Αγρίνιο είναι βέβαιο πως έχει κάποια εξήγηση…