Να μεταφερθεί στην Πάτρα ζητά το τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του ΠΔΕ

Η Γενική Συνέλευση του Τμήματος ΔΠΦΠ του Πανεπιστήμιου στο Αγρίνιο με απόφασή της συμφωνεί με το Σχέδιο “Αθηνά” και ζητά την κατάργηση του Πανεπιστήμιου και τη χωροταξική μεταφορά του στην Πάτρα! Μάλιστα η Γ.Σ του Τμήματος εναλλακτικά προτείνει την ενσωμάτωση του με την Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστήμιου των Ιωαννίνων. Ως επιχείρημα για όλα αυτά είναι η έκθεση εξωτερικής αξιολόγησης της ΑΔΙΠ. Οι αποφάσεις αυτές έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την ενιαία στάση του συνόλου της τοπικής κοινωνίας απέναντι στο Σχέδιο “Αθηνά” αλλά και των άλλων δυο τμήμάτων του Πανεπιστημίου (ΔΕΑΠΤ και ΔΠΠΝΤ) που με αποφάσεις τους ζητούν την διατήρηση της αυτονόμησης του Πανεπιστήμιου.

Αναλυτικά η απόφαση του τμήματος ΔΠΦΠ:
Tο τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων στη Γενική του Συνέλευση με θέμα τη διατύπωση γνώμης για το σχέδιο “Αθηνά” και τις επερχόμενες μεταβολές που αφορούν το τμήμα μας, αφού έλαβε υπόψιν την πρόταση του Υπουργείου, τις προτάσεις της έκθεσης εξωτερικής αξιολόγησης της ΑΔΙΠ και τη διαχρονικά διατυπωμένη άποψη του τμήματός για την ακαδημαϊκή ανάπτυξη και βιώσιμότητά του, κατέληξε ομόφωνα στις εξής αποφάσεις/θέσεις:

1. Συμφωνούμε με την προτεινόμενη κατάργηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος, αφού όπως τονίζεται και στην πρόσφατη έκθεση εξωτερικής αξιολόγησης της ΑΔΙΠ κατά τη μετάβασή από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στο νεοϊδρυθέν Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος, τα διοικητικά και οικονομικά προβλήματα και ελλείψεις, που υπήρχαν κυρίως λόγω της χωροταξικής μας απομόνωσης, όχι μόνο δεν επιλύθυηκαν, αλλά διογκώθηκαν περαιτέρω.
2. Συμφωνούμε με την ένταξη του τμήματός μας στο το Πανεπιστήμιο Πατρών, ένα πλήρως λειτουργικό Πανεπιστήμιο, όπου λειτουργούν συναφή προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών και θα υπάρξουν συνέργειες με άλλα τμήματα στα πεδία της μηχανικής και των θετικών επιστημών, προικειμένου να δυναμώσει και να αναπτυχθεί περισσότερο.
3. Πιστεύτουμε ότι το όνομα “Πανεπιστήμιο Πατρών” είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος τίτλος με 50 χρόνια ιστορίας και δεν συντρέχει κανένας λόγος αλλαγής του.
4. Προτείνουμε την μετεξέλιξη του 5ετούς τμήματός μας σε Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος και ένατξή του στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, όπως προετείνει και η έκθεση εξωτερικής αξιολόγησης.

Η υλοποίηση των ανωτέρω είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με :
1. Την αλλαγή του επιστημονικού πεδίου του τμήματος ΔΠΦΠ από Θεωρητική και Τεχνολογική στη Θετική και Τεχνολογική Κατεύθυνση.
2. Την άμεση δρομολόγηση βελτίωσης και αναβάθμισης των ακαδημαϊκών δομών του Τμήματος, η οποία συναρτάται με την χωροταξική μετακίνησή του στην έδρα του Ιδρύματος, σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Επισημαίνουμε τέλος ότι το τμήμα μας μετά από δέκα χρόνια διοικητικής και ουσιαστικής λειτουργίας από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, θεωρεί ότι το εν λόγω Πανεπιστήμιο πληροί τα ακαδημαϊκά κριτήρια ενός λειτουργικού Πανεπιστημίου και θα μπορούσε εν δυνάμει, να είχε προταθεί από το Υπουργείο η ένταξη του τμήματος ΔΠΦΠ στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπως αναφέρεται και στην πρόσφατη έκθεση εξωτερικής αξιολόγησης της ΑΔΙΠ.

Τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος ΔΠΦΠ
Μέλη ΔΕΠ
Βαγενάς Δημήτριος, Καθηγητής, Πρόεδρος του Τμήματος
Δεληγιαννάκης Ιωάννης, Καθηγητής
Δημόπουλος Παναγιώτης, Καθηγητής
Ματθόπουλος Δημήτριος, Καθηγητής
Παπαδάκη Μαρία, Καθηγήτρια
Καλαβρουζιώτης Ιωάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής
Κωνσταντίνου Ιωάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής
Παπαδάκης Ευάγγελος, Αναπληρωτής Καθηγητής
Βλαστός Δημήτριος, Επίκουρος Καθηγητής
Ζαχαρίας Ιερόθεος, Επίκουρος Καθηγητής
Καλλιμάνης Αθανάσιος, Επίκουρος Καθηγητής
Κατή Βασιλική, Επίκουρη Καθηγήτρια
Κεχαγιάς Γεώργιος, Επίκουρος Καθηγητής
Κουτελιέρης Φραγκίσκος, Επίκουρος Καθηγητής
Κούτσιας Νικόλαος, Επίκουρος Καθηγητής
Πανίτσα Μαρία, Επίκουρη Καθηγήτρια
Ακράτος Χρήστος, Λέκτορας
Τσιάμης Γεώργιος, Λέκτορας
Φωτιάδη Αγγελική, Λέκτορας

Εκπρόσωπος Μεταπτυχιακών Φοιτητών
Μιχαηλίδης Μιχαήλ
Εκπρόσωπος Ε.Ε.ΔΙ.Π.
Διονυσοπούλου Ευλαμπία
Εκπρόσωπος ΕΤΕΠ
Δεληγιάννη Παναγιώτα