Εκδήλωση για τον Κορνήλιο Καστοριάδη από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Αγρινίου

Η Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού του Δήμου Αγρινίου σας προσκαλεί στην εκδήλωση που διοργανώνει για τον Κορνήλιο Καστοριάδη έναν από τους μεγαλύτερους στοχαστές του 20ου Αιώνα, με αφορμή τα 15 χρόνια από το θάνατό του, το Σάββατο, 9 Μαρτίου 2013, και ώρα 19:30, στην αίθουσα της Τράπεζας Ελλάδος, Αναστασιάδη 1, στο Αγρίνιο.

Ο Κορνήλιος Καστοριάδης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1922 και πέθανε στο Παρίσι το 1997. Σπούδασε νομικά, οικονομία και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου συνδέθηκε με αδιάλειπτη φιλία με τον Κωνσταντίνο Δεσποτόπουλο. Από το 1945 μετοίκησε στη Γαλλία και το 1948, ίδρυσε με τον Κλωντ Λεφόρ την ομάδα «Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» και εκδίδει την ομώνυμη θρυλική επιθεώρηση, όργανο κριτικής και επαναστατικού προσανατολισμού, τα 40 τεύχη της οποίας εκδόθηκαν από το 1949 μέχρι το 1965. Ο ι ιδέες τους οδήγησαν στο «ρήγμα» του Μάη 1968, όπως αναγνώρισε ρητά ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, ηγέτης της φοιτητικής εξέγερσης. Η εξέλιξη της σκέψης του Καστοριάδη τον οδήγησε από την αυτονομία του προλεταριάτου στην κριτική της γραφειοκρατίας• από την κριτική του οικονομικού συστήματος του Μαρξ στον επαναπροσδιορισμό του περιεχομένου του σοσιαλισμού , από την κριτική της κληρονομημένης φιλοσοφικής σκέψης του ελληνο-δυτικού πολιτισμού στη σύλληψη της ιδέας του φαντασιακού στοιχείου, που βρίσκεται στο κέντρο της ανθρώπινης ψυχής, της κοινωνίας και της ιστορίας. Μείζονα φιλοσοφικά έργα του είναι: Η φαντασιακή θέσμιση της κοινωνίας, Τα σταυροδρόμια του λαβύρινθου, Χώροι του ανθρώπου. Σύμφωνα με τον Εντγκάρ Μορέν, η ρηξικέλευθη φιλοσοφία αυτού του επαναστάτη διανοητή ίσως να είναι η μόνη που θα μείνει στον 20ο αιώνα.

Οι ομιλητές της εκδήλωσης είναι:
1)Τέτα Παπαδοπούλου, δημοσιογράφος (Ελευθεροτυπία, Τα Νέα, περιοδικό Αντί, τηλεοπτικό Παρασκήνιο) και συγγραφέας των βιβλίων «Μια Άλλη Ευρώπη» και «Του Κορνήλιου Καστοριάδη. Είμαστε υπεύθυνοι για την ιστορία μας»
2)Γιώργος Ευαγγελόπουλος, νομικός και πολιτικός επιστήμονας, επιστημονικός συνεργάτης της Προεδρίας της Δημοκρατίας, διευθυντής της ελληνικής έκδοσης του περιοδικού Quantum και συγγραφέας των βιβλίων «Φιλοσοφία και Επιστήμη. Ένας διάλογος του Κορνήλιου Καστοριάδη με τον Γεώργιο Λ. Ευαγγελόπουλο», «Καστοριάδης και σύγχρονη πολιτική θεωρία», «Μαθηματικά και Φυσική. Μια ιδιαίτερη σχέση. Με αφορμή σκέψεις του Κορνήλιου Καστοριάδη».
3)Δημήτρης Μαργαρίτης, κοινωνιολόγος-εκπαιδευτικός, συγγραφέας του βιβλίου «Κορνήλιος Καστοριάδης και το τέλος του κλασσικού εργατικού κινήματος».