Οι εξελίξεις για τα μεγάλα έργα της Αιτωλοακαρνανίας

Τι απαντά ο αναπληρωτής υπουργός Στ. Καλογιάννη
Σε συνέχεια της πρωτοβουλίας της βουλευτού Αιτωλοακαρνανίας Νίκης Φούντα για την από κοινού προώθηση έργων που θα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα για το Νομό, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Σταύρου Καλογιάννη. Παρόντες στη συνάντηση ήταν και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Κωνσταντίνος Καραγκούνης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας και ο αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας κ. Βασίλειος Αντωνόπουλοςκαι ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Γιώργος Παπαναστασίου.

Βάσει των όσων είχε προτείνει η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΔΗΜΑΡ, καθώς και της σχετικής αρμοδιότητας του αναπληρωτή υπουργού κ. Καλογιάννη, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τα οδικά έργα του Νομού, η ολοκλήρωση των οποίων μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην ανάπτυξή του. Αναφορικά με το κομβικής σημασίας ζήτημα της επανέναρξης των εργασιών στην Ιόνια Οδό, ο αναπληρωτής υπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τα έργα θα είναι εφικτό να ξεκινήσουν μέσα στον επόμενο μήνα, καθώς ζητήματα συγχρηματόδοτησης που είχαν ανακύψει φαίνεται να εξομαλύνονται με την προώθηση της τραπεζικής ανακεφαλαιοποίησης και της συνολικής συμφωνίας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων.

Ειδική αναφορά έγινε και στην ανάγκη συνέχισης του μεγάλης σημασίας οδικού έργου Άκτιο-Αμβρακία, το οποίο έχει παραμείνει στάσιμο με υπαιτιότητα του τεχνικού ομίλου ΑΕΓΕΚ που έχει αναλάβει την κατασκευή. Ο κ. Καλογιάννης ενημέρωσε για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει και δεσμεύτηκε ότι η επίλυσή τους συνιστά προτεραιότητα για το Υπουργείο.

Επιπλέον, συζήτηση έγινε για την προώθηση δύο ακόμα σημαντικών οδικών έργων, έργα που υπήρξαν και η «αφορμή» για τη συνάντηση. Πολύ ικανοποιητική εξέλιξη αποτέλεσε η δέσμευση, από πλευράς αναπληρωτή υπουργού, δημοπράτησης του έργου «Κόμβος Πλατυγιαλίου – Άγιος Δημήτριος», όπως άλλωστε είχε ανακοινωθεί και σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση της κυρίας Φούντα. Όσον αφορά το τμήμα «Αγρίνιο – Άγιος Βλάσσης», έγινε ενημέρωση ότι καταβάλλεται προσπάθεια να ολοκληρωθούν οι μελέτες, οι οποίες καθυστερούν λόγω πρόσθετων δομικών έργων που έπρεπε να συμπληρωθούν.

Εκτός των παραπάνω, η ενημέρωση επεκτάθηκε και σε θέματα συντήρησης του εθνικού αλλά και του επαρχιακού οδικού δικτύου του Νομού που μετρά 2.200 χιλιόμετρα, τα οποία έχουν επιβαρυνθεί σοβαρά. Ενδεικτικές της επιβάρυνσης είναι οι περιπτώσεις περιοχών της Ναυπακτίας, οι οποίες πρόσφατα αντιμετώπισαν προβλήματα αποκλεισμών λόγω κατολισθήσεων και για τις οποίες η παρέμβαση συμφωνήθηκε πως οφείλει να είναι άμεση.

Τέλος, στη συζήτηση τέθηκαν και δύο θέματα ειδικού ενδιαφέροντος, το Φράγμα Αχυρών, έργο πνοής που θα συμβάλει στην αρδευτική ικανότητα της ευρύτερης περιοχής του Ξηρομέρου, καθώς και το επίμαχο θέμα εκσυγχρονισμού και επέκτασης του αεροδρομίου του Ακτίου, όπως και της ανάγκης διασύνδεσής του με την πρωτεύουσα. Για τα δύο αυτά θέματα προγραμματίστηκε νέα συνάντηση.