Με επιτυχία η εκδήλωση των Αστακηνών Αθήνας

Στη κατάμεστη, από Αστακηνούς και Φίλους, αίθουσα, του ξενοδοχείου ΑΜΑΛΙΑ (Πλατεία Συντάγματος) πραγματοποιήθηκε την Κυριακή7 Απριλίου 2013, από την ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΑΚΗΝΩΝ ΑΘΗΝΑΣ εκδήλωση με θέμα : Ο ΕΠΟΙΚΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΑΣΤΑΚΟΥ

Η εκδήλωση αυτή αποτελεί μέρος των δραστηριοτήτων που αναπτύσσει η ΕΝΩΣΗ με σκοπό να αναδείξει και να θυμίσει την ιστορία και το πολιτισμό του Αστακού και της περιοχής του, όπως επίσης να δώσει τη δυνατότητα της συνάντησης και της εκ νέου ανάπτυξης σχέσεων των απόδημων της πόλης του Αστακού που κατοικούν στο Λεκανοπέδιο της Αττικής.

Στην αρχή της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε, από το μέλος της Δ.Ε. της ΕΝΩΣΗΣ Γρ. Νικήτα, η επίσημη παρουσίαση της ιστοσελίδας της ΕΝΩΣΗΣ (www.astakinoi.gr). Σε αυτή έχουν «αναρτηθεί» στοιχεία για την ιστορία του τόπου, τις εκδηλώσεις της Ένωσης, φωτογραφικό υλικό, ενδιαφέροντα ιστορικά ντοκουμέντα, ανέκδοτα περιστατικά από τη ζωή της πόλης κλπ. Επίσης προβλέπεται ενότητα διαλόγου. Βασικός σκοπός είναι η ιστοσελίδα να αποτελέσει σημείο επικοινωνίας των αποδήμων και μη του Αστακού, κατοίκων Ελλάδας και εξωτερικού.

Στη συνέχεια, ο Δικηγόρος Σταμούλης Α. Μακρής, Πρόεδρος της Δ.Ε της ΕΝΩΣΗΣ ΑΣΤΑΚΗΝΩΝ, αναφέρθηκε στην ιστορία του εποικισμού της σημερινής πόλης όπως αυτή τεκμηριώνεται από επίσημα κρατικά έγγραφα, συμβολαιογραφικές πράξεις και ιστορικές αναφορές. Βασικές πηγές για τη συλλογή των στοιχείων αποτέλεσαν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και τα Ιστορικά Αρχεία του νομού μας που ευρίσκονται στο Μεσολόγγι. Έγινε περιγραφή των διαδρομών που ακολούθησαν οικογένειες προερχόμενες από Ήπειρο, Ιόνια Νησιά και φυσικά τη λοιπή ενδοχώρα του Ξηρομέρου, για να καταλήξουν στη σημερινή πόλη του Αστακού.

Ακολούθησε η αφήγηση από το θεατρικό συγγραφέα και ηθοποιό Γιάννη Δ. Γουλέ μιας ιστορίας από τον Αστακό με τίτλο “Η Παναγία του Βάλτου” από το βιβλίο του Αστακηνού δημοσιογράφου και συγγραφέα Οδυσσέα Xρ. Ζούλα ¨Ιστορίες από τον Αστακό¨ (1971). Η επιλογή του συγκεκριμένου κειμένου είχε διπλό σκοπό. Να τιμήσει τον εκλιπόντα διακεκριμένο συμπατριώτη και λάτρη του Αστακού Οδ. Ζούλα και να παρουσιάσει πρόσωπα, συμπεριφορές και συνήθειες κατοίκων με διαφορετικές προελεύσεις, στο πανηγύρι της Παναγίας Φανερωμένης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: Οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Β΄ περιφέρειας Αθηνών Δημήτρης Στρατούλης (από τον Αστακό) και Παναγιώτης Κουρουπλής, ο Δημοτικός Σύμβουλος και πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ξηρομέρου Βασίλης Μουρκούσης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Ξηρομέρου Γιάννης Ζορμπάς, ο Πρόεδρος της ΟΠΣΥΞ Δημήτρης Στεργίου, ο Πρόεδρος της Αιτωλικής Πολιτιστικής Εταιρείας και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Κοντός, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αστακιωτών Γιώργος Μπόνης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων Περιστερίου Χρήστος Χούτας, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Χρυσοβιτσάνων «Τα Κόροντα» Κώστας Γεωργούλας, ο Πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Χρυσοβίτσας Γεράσιμος Ζορμπάς, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αγραμπελιωτών Γιώργος Τσέλιος, ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών Κώστας Καρούσος, το μέλος του Δ.Σ. της Ξηρομερίτικη Εταιρία Λόγου και Τέχνης (Ξ.Ε.ΛΟ.Τ) και του Συλλόγου Φίλων της Βελανιδιάς Χρήστος Γαζέτας, το μέλος του Δ.Σ. της Ξ.Ε.ΛΟ.Τ Γιώργος Κουβέλης, ο τ. Πρόεδρος Κοινότητας Φυτειών Στάθης Μπέτσης, ο τέως Πρόεδρος της ΟΠΣΥΞ Χρήστος Κλαδευτήρας, ο τέως Πρόεδρος της ΠΑΝΣΥ Φίλιππος Φαρμάκης, ο πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου ¨Χριστόδουλος Παμπλέκης¨ (Μπαμπίνης) Σπύρος Μπενέκος, ο Δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας “ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΚΗ” κ. Χρυσόστομος Πατούλας.

Από την οικογένεια του τιμώμενου εκλιπόντος παρέστησαν η σύζυγός του Χριστιάνα και ο υιός του Δημήτρης, οι αδελφοί του Στάμος και Ανδρέας. Χαιρετισμό έστειλαν ο Αντιδήμαρχος Ξηρομέρου Ανδρέας Μαγγίνας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιάννης Λύτρας και Γιάννης Λαϊνάς. Επίσης η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα.