“Σε πιάνει η ψυχή σου από την εγκατάλειψη, την φθορά και την απαξίωση” μας είπε αναγνώστης του ΑγρίνιοCulture.gr που μας έστειλε για του λόγου το αληθές τις φωτογραφίες από το ΙΧΘΥΚΑ («ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΧΕΛΩΟΥ»).
Εκτεθειμένη δημόσια περιουσία και παράνομες παρεμβάσεις
Η ιστορία του ΙΧΘΥΚΑ και η απαξίωσή του δεν είναι βέβαια κάτι καινούργιο. Αυτό όμως που αναδεικύεται από το ρεπορτάζ που κάναμε για το θέμα, είναι ότι η φύλαξη των εγκατάσεων και την περιουσίας του ΙΧΘΥΚΑ, που από το καλοκαίρι του 2010 βρίσκεται σε καθεστώς εκκαθάρισης (η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί), παραμένει αν όχι ανύπαρκτη, τουλάχιστον ελλιπέστατη, και είναι θαύμα που ακόμη δεν έχει κλαπεί ακόμη ό,τι έχει απομείνει στο ΙΧΘΥΚΑ. Ήδη πριν μερικούς μήνες τα πιο ακριβά κομμάτια του εξοπλισμού του ΙΧΘΥΚΑ, “έκαναν φτερά”… Το ενδιαφέρον είναι ότι η ανταπόκριση του εκκαθαριστή, που πλέον έχει την αρμοδιότητα της φύλαξης, είναι μηδανική, παρά τις οχλήσεις που έχει δεχθεί και από τον δήμο Μεσολογγίου και από τον Φορέα Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου. Εξίσου σημαντικό είναι ότι εκτός του εξοπλισμού που παραμένει εκτεθειμένος, εκτεθειμένος σε παράνομες παρεμβάσεις παραμένει και όλος ο χώρος του ΙΧΘΥΚΑ. Για παράδειγμα στο μικρό λιμανάκι που βρίσκεται απέναντι από την Οξυά έχει γίνει παρανόμως επέκτασή του. Μάλιστα το περιστατικό έχει καταγγελθεί στο ΑΤ Αιτωλικού που προχώρησε σε προτακαρτικτική εξέταση, χωρίς ωστόσο να προκύψει κάποια δίωξη… Οι γνωρίζοντες την περιοχή και το θέμα κάνουν λόγο για συμφέροντα που έχουν ψαράδες και άλλες συναφείς δραστηριότητες.
To συμπέρασμα είναι ότι πρέπει να ασκηθεί περισσότερη πίεση από όσους είναι άμεσα εμπλεκόμενοι στο θέμα, ίσως και με μέσω νομικής προσφυγής κατά του δημοσίου ή του εκκαθαριστή, ώστε να υπάρχει η απαραίτητη φύλαξη και να προστευτεί τόσο η περιουσία του δημοσίου που βρίσκεται εκτεθειμένη, όσο και η ευαίσθητη περιβαλλοντικά περιοχή.
Όσον αφορά το μέλλον του ΙΧΘΥΚΑ κατά πάσα πιθανότητα μετά την εκπεφρασμένη βούληση του δήμου Μεσολογγίου να αποκτήσει το ΙΧΘΥΚΑ, όταν ολοκληρωθεί η εκκαθάριση, το ΙΧΘΥΚΑ θα περάσει στα χέρια του δήμου Μεσολογγίου. Ωστόσο ακόμη ο δήμος δεν έχει ξεκαθαρίσει πως ακριβώς θα προχωρήσει στην αξιοποίηση και εκμεταλλευσή του. Λογικά θα οδηγηθούμε σε κάποια σύμπραξη του δήμου Μεσολογγίου και κάποιου ιδιώτη-επενδυτή, καθώς η άδεια που έχει το ΙΧΘΥΚΑ για ιχθυοκαλλιέργεια μπορεί να αποτελέσει το δέλεαρ για επένδυση. Πάντως πολλοί πιστεύουν πως θα πρέπει να έχει ρόλο σε μια τέτοια σύμπραξη και το ΤΕΙ Μεσολογγίου με το τμήμα Υδατοκαλλιεργειών. Ακόμη δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς και μια αξιοποίηση με κατεύθυνση τον αλιευτικό τουρισμό και την περιβαλλοντική εκπαίδευση. Βεβαίως προτάσεις και ιδέες υπάρχουν πολλές αρκεί μέχρι τότε να μπεί ένα φρένο στην συνεχιζόμενη απαξίωση…
Η περισουία του ΙΧΘΥΚΑείναι :
-Δημόσια έκταση 656.500 τμ και κτίριο εντός αυτής 75 τμ.
-Έκταση 350 στρεμμάτων που παραχωρήθηκε κατά κυριότητα από την Κοινότητα Νεοχωρίου και έκταση 979.792 τμ που παραχωρήθηκε κατά χρήση επίσης από την Κοινότητα Νεοχωρίου έως το 2014.
Εκτός των ανωτέρω εκτάσεων στα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας περιλαμβάνονται:
1. Κτίριο διοίκησης 180 τμ
2. Κτίριο έρευνας με εργαστηριακό εξοπλισμό και αίθουσα συνεδριάσεων 175 τμ
3. Ιχθυογεννητικός Σταθμός 1000 τμ (με 6 δεξαμενές 40μ3, δεξαμενές γεννητόρων, γραφεία και άλλους βοηθητικούς χώρους)
4. Προπάχυνση 1000 τμ με 28 δεξαμενές των 10 μ3i
5. Κτίριο Η/Μ εγκαταστάσεων
6. Μονάδα πάχυνσης ιχθυοκλοβών με άδεια 150 τv με εγκαταστάσεις υποστήριξης στην ξηρά, κτίριο 70 τμ, μικρή αποθήκη 35τμ, φυλάκιο και λιμένας μικρών σκαφών.
7. Αυτοκίνητα και σκάφος.
Δ.Π