«Ιερά Μονή Θεοτόκου Μυρτιάς – Οδηγός προσκυνητών» [pics]

Με επιτυχία πραγματοιποιήθηκε την Δευτέρα 15 Απριλίου στην Αίθουσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας στο Αγρίνιο η παρουσίαση του βιβλίου «Ιερά Μονή Εισοδίων της ΘεοτόκουΜυρτιάς – Οδηγός προσκυνητών» της Καθηγήτριας Πανεπιστημίου Ελένης Κακουλίδη.

Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και την Ιερά Ιστορική Βυζαντινή Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς Αιτωλίας μίλησαν για το βιβλίο ο Αρχιμ. Θεόκλητος Ράπτης, Αρχιερατικός Επίτροπος Θέρμου και ο Ιωάννης Κωστάκης, Θεολόγος – τ. Λυκειάρχης. Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Ιωάννης Καρυδάς ενώ στο τέλος της εκδήλωσης έγινε προβολή DVD αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του μακαριστού ηγουμένου της Μονής Μυρτιάς Αρχιμ. Σωφρονίου Βαζούρα επιμελημένο από τον Πρωτ. Κωνσταντίνο Καντάνη, Εφημέριο Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου Αγρινίου. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, ο δήμαρχος Θέρμου Θ. Πορφύρης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Κ. Ρόκος.

Το βιιβλίο της Ελένης Κακουλίδη αποτελεί μια ολοκληρωμένη καταγραφή αναφορικά με την ιστορική, θρησκευτική και αρχιτεκτονική ιστορία του μοναστηριού που αποτελεί βυζαντινό μνημείο μέγιστης αρχαιολογικής αξίας αλλά και ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της ευρύτερης περιοχής.Η Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς – Τριχωνίδας, με την πλούσια ιστορία της, την θαυματουργή και ιστορική Εικόνα της, τη μοναδική αρχιτεκτονική της, τις υπέροχες βυζαντινές και μεταβυζαντινές αγιογραφίες της και το κατανυκτικό περιβάλλον της είναι κτισμένη σε μια μαγευτική τοποθεσία, με καταπληκτική θέα προς τον κάμπο της Μυρτιάς και την λίμνη Τριχωνίδα, στη μέση του παραλίμνιου δρόμου που συνδέει το Αγρίνιο με το Θέρμο. Ο μεγάλος όμως και ατίμητος θησαυρός της Μονής είναι η θαυματουργή ιερά εικόνα της Παναγίας, της Μυρτιωτίσσης, η οποία φέρει την επιγραφή «Η ελπίς των απελπισμένων». Όλα αυτά και άλλα πολλά που καταγράφονται στο βιβλίο αποτελούν τον “οδηγό προσκυνητών”.