Θετική ήταν η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας στη γνωμοδότησή της επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την τροποποίηση των χρήσεων της ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ. Πλατυγιαλίου Αστακού Αιτωλοακαρνανίας.
Σημειώνεται εδώ ότι το όλο θέμα έχει προκαλέσει αντιδράσεις από το δήμο Ξηρομέρου και κατοίκους της περιοχής, ενώ η σχετική επερώτηση που κατέθεσε στον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδος ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιώργος Σολτάτος δεν έχει ακόμη απαντηθεί… Σκόπός της τροποποίησης της μελέτης είναι να καταστεί δυνατή η εγκατάσταση στη ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ. βιομηχανικών μονάδων κάθε βαθμού όχλησης (χαμηλής, μέσης και υψηλής), χωρίς να απαιτείται κάθε φορά η τροποποίηση της ΚΥΑ. Επιπλέον με την παρούσα μελέτη η εταιρεία διαχείρισης της ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ. «ΑΣΤΑΚΟΣ ΤΕΡΜΙΝΑΛ Α.Ε.» παραιτείται του δικαιώματος της εγκατάστασης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από συμβατικά καύσιμα (LPG), ενώ ταυτόχρονα επιθυμεί να διατηρήσει το δικαίωμα της δυνατότητας εγκατάστασης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) καθώς και των δεξαμενών αποθήκευσης του LNG που αυτή απαιτεί (72 δεξαμενές στην περίπτωση που το LNG θα παραλαμβάνεται από δεξαμενόπλοια και 30 δεξαμενές στην περίπτωση τροφοδοσίας από εσωτερικό δίκτυο).Παράλληλα εμμέσως αναφέρεται στη μελέτη η πρόθεση της εταιρείας για χρήση των λιμενικών εγκαταστάσεων της ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ. για παραλαβή χύδην χημικών προϊόντων, η αποθήκευση, η επεξεργασία και η μεταποίησή τους, καθώς και η ενδεχόμενη αποθήκευση επικινδύνων.
Εκείνο που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο σκεπτικό της απόφασης της επιτροπής της περιφέρειας είναι η σύμφωνη γνώμη του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου που μάλλον κρίνει ότι τα προαναφερθέντα είναι ακίνδυνα(;) για το περιβάλλον. Επίσης έχει ενδιαφέρον το σκεπτικό της απόφασης που προκύπτει από την γραπτή είσηγηση του πρόεδρου της επιτροπής και αντιπεριφερειάρχη υποδομών Ν. Υφαντή και είναι το εξής:
Με βάση τα παραπάνω και με την προϋπόθεση να ληφθούν υπόψη κατά την απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων του έργου τα ακόλουθα:
1. Η σύμφωνη γνώμη των συναρμόδιων υπηρεσιών και κυρίως του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου δεδομένης της θέσης του
2. Η απαρέγκλιτη τήρηση και αξιολόγηση όλων εν γένει των κριτηρίων του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που φαίνεται να μην συμβαδίζουν απόλυτα με τις προτεινόμενες δραστηριότητες.
Η υψηλή όχληση των μονάδων που προτείνεται να εγκατασταθούν στη ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ. Πλατυγιαλίου φαίνεται να αναιρεί τον εμπορευματικό-διαμετακομιστικό ρόλο του λιμανιού (για τον οποίο γίνεται αναφορά και στο «ΠΠΧΣΑΑ Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας», άρθρο 3, Παρ. Α και Παρ. Γ.3.3.1.γ.1.β).
3. Την ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σχετικά με τη προτεινόμενη δραστηριότητα για χρήση των λιμενικών εγκαταστάσεων της ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ. για παραλαβή χύδην χημικών, αποθήκευση, επεξεργασία και
μεταποίησή τους λόγω των σοβαρών ενστάσεων που εγείρονται σχετικά με τη συμβατότητα της αποθήκευσης – επεξεργασίας χύδην χημικών και επικίνδυνων πρώτων υλών και την αποθήκευση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
4. Για την εγκατάσταση και λειτουργία κάθε νέας βιομηχανικής μονάδας θα πρέπει να κατατείθεται ξεχωριστή ΜΠΕ στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ, προκειμένου να εγκριθούν συγκεκριμένοι και αναλυτικοί περιβαλλοντικοί όροι που να αντιμετωπίζουν όλα τα θέματα οχλήσεων που θα προκύψουν από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, σύμφωνα με την υπ. αρίθμ. Φ/Α.5/29/9840/1349/2010 (ΦΕΚ 386/ΑΑΠ/07-09-2010) απόφαση.
5. Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης LNG ανήκουν στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας SEVESO II όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα (ΚΥΑ 12044/613/2007 «Καθορισμός μέτρων και όρων για την αντιμετώπιση κινδύνων από ατυχήματα μεγάλης έκτασης σε εγκαταστάσεις ή μονάδες, λόγω της ύπαρξης επικίνδυνων ουσιών, σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της Οδηγίας 2003/105/ΕΚ–Οδηγία Seveso (ΦΕΚ 376/Β/19-03-2007, όπως διορθώθηκε στο ΦΕΚ 2259/Β/27-11-2007)». Ως εκ τούτου θα πρέπει στη φάση της έγκρισης να υποβληθεί για έγκριση και η σχετική Μελέτη Ασφαλείας της ΜΠΕ της εν λόγω μονάδας σύμφωνα με την ανωτέρω νομοθεσία καθώς και με τη με αρίθμ. 11508/18-2-2009 Απόφαση «Έγκριση ειδικού πλαισίου για τη βιομηχανία και της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων αυτού» (ΦΕΚ 151/τεύχος ειδικών απαλλοτριώσεων και πολεοδομικών θεμάτων/13-4-2009) – εδάφιο 7 άρθρου 5.
6. Η ίδια διαδικασία θα πρέπει να ακολουθείται για κάθε βιομηχανική μονάδα, η οποία πρόκειται να εγκατασταθεί στη ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ. και ανήκει στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας SEVESO II, όπως αυτή ισχύει σήμερα.
7. Κατά τη φάση εγκατάστασης νέων μονάδων εντός της ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ., θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι αποστάσεις ασφαλείας από το χώρο όπου προβλέπεται να εγκατασταθούν οι δεξαμενές αποθήκευσης του LNG.
8. Πριν την εγκατάσταση κάθε νέας δραστηριότητας, θα πρέπει να εξετάζεται διεξοδικά η συμβατότητα αυτής με τις λοιπές δραστηριότητες της ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ. Η
9. Σε περίπτωση παραλαβής, αποθήκευσης και επεξεργασίας χύδην χημικών πρώτων υλών εντός του χώρου της ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ., θα πρέπει να διευκρινιστεί το είδος, η ποσότητα και η επικινδυνότητα της κάθε χημικής ουσίας, η συμβατότητά τους, οι συνθήκες αποθήκευσης, καθώς και τα μέτρα προστασίας που πρόκειται να ληφθούν τόσο για την υγεία των εργαζομένων όσο και για το περιβάλλον.
10. Ειδικότερα για τα επικίνδυνα υλικά προτείνεται να γίνει Εκτίμηση Κινδύνου βάσει των διαθέσιμων στοιχείων και συνεκτιμώντας τις αντίστοιχες οδηγίες που αφορούν την προστασία των εργαζομένων από χημικούς παράγοντες, αλλά και την πρόληψη ατυχημάτων μεγάλης έκτασης (SEVESO II). Τέλος βάσει της μελέτης εκτίμησης κινδύνου θα πρέπει να λαμβάνονται τα κατάλληλα, ανά περίπτωση, μέτρα.
11. Ο χειρισμός των διαφόρων χημικών ουσιών πρέπει να βασίζεται στα αντίστοιχα Δελτία Δεδομένων Ασφαλείας (MSDS).
12. Να τηρούνται τα όρια εκπομπής ρυπαντικών φορτίων (εκπομπές σωματιδίων, λοιποί αέριοι ρύποι, βιομηχανικοί λέβητες, μεγάλες εγκαταστάσεις καύσης, εγκαταστάσεις αποτέφρωσης και συναποτέφρωσης αποβλήτων, κλπ.), σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
13. Να τηρούνται τα όρια των μέγιστων επιτρεπόμενων συγκεντρώσεων ρυπαντικών φορτίων στους αποδέκτες, καθώς και οι ειδικές οριακές τιμές στάθμης θορύβου και δονήσεων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις
14. Η διαχείριση των στερεών επικίνδυνων και μη επικίνδυνων αποβλήτων, καθώς και των μεταχειρισμένων λιπαντικών και ελαίων να γίνεται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
15. Η διάθεση των υγρών αποβλήτων των βιομηχανικών – βιοτεχνικών μονάδων να γίνεται στη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων της ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ., κατόπιν κατάλληλης επεξεργασίας ώστε να πληρούν τις προϋποθέσεις υποδοχής τους από τη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων.
16. Να εξεταστεί το ενδεχόμενο επέκτασης της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων της ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ., εφόσον με την παρούσα δυναμικότητα δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των υπό εγκατάσταση βιομηχανικών – βιοτεχνικών μονάδων.
17. Να τηρούνται τα όρια διάθεσης των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων στο θαλάσσιο αποδέκτη, όπως αυτά καθορίζονται στην υπ. αρίθμ. ΔΥ 5068/3-7-1989 απόφαση του Νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας και να εξεταστεί το ενδεχόμενο επικαιροποιησής τους.
18. Να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα από κάθε μονάδα που θα εγκαθίσταται εντός της ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ. για τον περιορισμό των οχλήσεων από θόρυβο και οσμές, καθώς και για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
19. Να τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι της υπ. αρίθμ. Φ/Α.5/29/9840/1349/2010 (ΦΕΚ 386/ΑΑΠ/7-9-2010) Απόφασης, εφόσον δεν έρχονται σε αντίθεση με τα ανωτέρω
20. Να εξεταστεί το ενδεχόμενο τροποποίησης του Κανονισμού Λειτουργίας της ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ.
21. Να ληφθούν υπόψη τα όσα αναφέρονται στις γνωμοδοτήσεις των συναρμόδιων υπηρεσιών.
Εισηγούμαστε ΘΕΤΙΚΑ για την ανωτέρω ΜΠΕ»