Με ελλιπή στοιχεία η περιβαλλοντική απαλλαγή της ανάπλασης του Πάρκου

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει σε έγγραφό της η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Δυτικής Ελλάδας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης! Το έγγραφο, που κοινοποιείται στην Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (Ε.Υ.Ε.Π.) του ΥΠΕΚΑ και το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (Κ.Ε.Π.ΠΕ) της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, πρόεκυψε μετά από τα στοιχεία που κατέθεσαν οι νομικοί σύμβουλοι των 23 πολιτών που Αγρινίου που προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά της ανάπλασης του Πάρκου στην Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Με ελλιπή στοιχεία η περιβαλλοντική απαλλαγή της ανάπλασης του ΠάρκουΗ Διεύθυνση Περιβάλλοντος λοιπόν συνέκρινε τα στοιχεία αυτά με τα στοιχεία που της είχε προσκομίσει ο δήμος Αγρινίου το 2011 ζητώντας περιβαλλοντική απαλλαγή (η οποία τελικά και εδόθη) για το έργο της ανάπλασης του Πάρκου. Όπως αναφέρεται στο έγγραφο της Διεύθυνση Περιβάλλοντος (δείτε το αναλυτικά εδώ) από τον φάκελο δικαιολογητικών που υπέβαλλε ο Δήμος Αγρινίου δεν προκύπτει η κοπή οποιουδήποτε αριθμού δέντρων ή και θάμνων, ούτε η τοποθέτηση γκαζόν. Αντιθέτως μάλιστα γίνεται λόγος για συστηματική συντήρηση και αποκατάσταση του υπάρχοντος πληθυσμού υψηλού πρασίνου. Ωστόσο όπως επανειλημμένα έχει ειπωθεί από την δημοτική αρχή θα γίνει εκρίζωση 64 δέντρων αλλά και εκρίζωση θάμνων (λιγούστρα). Η περιβαλλοντική απαλλαγή “ισχύει μόνο για τις εγκεκριμένες εργασίες που αναφέρονται στην σχετική τεχνική περιγραφή και δεν καλύπτει επιπλέον εργασίες, όπως κοπή δένδρων” αναφέρει χαρακτηριστικά στο έγγραφό της η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Ακόμη αναφέρεται στο έγγραφο ότι “εφ’ όσον γίνουν άλλες εργασίες πέραν των αναφερομένων στην σχετική περιγραφή, δεν ισχύει η άποψή μας περί απαλλαγής”.Τέλος η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης μετά τα νέα στοιχεία που προέκυψαν συμπεραίνει για την απόφασή της να δώσει περιβαλλοντική απαλλαγή στο έργο της ανάπλασης : “η αξιολόγησή μας έγινε επί τη βάση κατ’ ελάχιστον ελλιπών στοιχείων, αφού δεν περιελάμβανε την αξιολόγηση του συνόλου των προβλεπόμενων εργασιών για την πραγματοποίηση του έργου σε σχέση με το περιβάλλον”.

Μετά από όλα αυτά προκύπτει ένα τεράστιο ερωτηματικό όσον αφορά την νομιμότητα του έργου της ανάπλασης. Από την στιγμή που όπως αναφέρει η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης η περιβαλλοντική απαλλαγή δόθηκε με ελλιπή στοιχεία, ο δήμος Αγρινίου είναι έκθετος απέναντι στους δημότες, ίδιως όταν μέχρι τώρα έκανε λόγο για ήπιας μορφής ανάπλαση και διαρρήγνυε τα ιμάτια του για την νομιμότητα του έργου. Η όλη εξέλιξη πλέον εγείρει ένα μεγάλο πολιτικό θέμα, που δεν αφήνει περιθώρια στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης του δήμου και τα κόμματα να εκφράζουν απλώς και μόνο τη διαφωνία τους. Παράλληλα πλέον είναι πιθανό η εξέλιξη αυτή να πάρει και δικαστική μορφή στην περίπτωση που στοιχειοθετηθεί νομικά η απόκρυψη εγγράφων ή η ψευδής δήλωση στοιχείων σε δημόσια έγγραφα.

Τελευταίο αλλά όχι ασήμαντο ερωτηματικό είναι το τι μέλλει γενέσθαι με το πάρκο αν το έργο της ανάπλασης σταματήσει ή και ακυρωθεί, αν δηλαδή είναι δυνατόν να αποκατασταθεί ό,τι προκάλεσαν οι έως τώρα εργασίες.