Χρειάστηκε να περάσουν 6 μήνες για να τελεσφορήσει η δημοπράτηση του μεγάλου έργου της Περιμετρικής Οδού της Μακρυνείας. Δεν είναι η πρώτη φορά που έργα “κολλάνε” λόγω των αλλεπάλληλων ενστάσεων και προσφυγών των υποψηφίων αναδόχων σε διαγωνισμούς. Εξάλλου είναι γνωστό ότι στη παρούσα οικονομική συγκυρία οι εταιρείες που «κηνυγούν» τα έργα μέχρι τέλους με ενστάσεις, προσφυγές και ασφαλιστικά μέτρα, ίδιως όταν πρόκειται, όπως στην περίπτωση της Περιμετρικής της Μακρυνείας, για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 12.000.000 ευρώ.
Η εμπλοκή είχε αρχικά παρουσιαστεί μετά την προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση κατά της απόφασης του δήμου Αγρινίου που ανακήρυσε οριστικό άναδοχο την «κοινοπραξία ΝΙΟΒΗ ΑΤΕ – ΙΟΝΙΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.» από τις εταιρείες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση είχε κάνει δεκτή την προσφυγή των κοινοπραξιών «ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. – ΔΗ.ΜΕΡ. Α.Ε.» και «Κ/Ξ ΤΕΜΕΚ Α.Τ.Ε. – ΤΕΔΡΑ Α.Τ.Ε.» και ακύρωσε την απόφαση του δήμου Αγρινίου. Ωστόσο ο δήμος Αγρινίου για να αποφευχθεί η περαιτέρω εμπλοκή κατέθεσε προσφυγή στην ειδική επιτροπή του άρθρου 152 του Ν. 3463/06 και κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Η προσφυγή αυτή εκδικάστηκε στις 3 Οκτωβρίου και έκανε δεκτό το σκεπτικό του δήμου Αγρινίου ότι δηλαδή με το Ν.3886/10 έχει καταργηθεί η δυνατότητα διοικητικής προσφυγής κατά εκτελεστών πράξεων της διοίκησης και πως ο Γ.Γ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης πρέπει να απορρίψει ως απαράδεκτες τις προσφυγές και να μην τις εξετάσει επί της ουσίας. Πράγμα που έγινε και πλέον ο δήμος Αγρινίου μπορεί να προχωρήσει στην υπογραφή της σχετικής σύμβασης.
Για άλλη μια φορά με το παράδειγμα της Περιμετρικής Οδού της Μακρυνείας, αναδεικνύεται η ανάγκη οι διαδικασίες των ενστάσεων και των προσφυγών να απλοποιηθούν και οι χρόνοι τους μειωθούν όσο γίνεται, ώστε να δίνεται το δικαίωμα βέβαια στη κάθε εταιρεία αν νομίζει ότι θίγεται να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, αλλά και στο κοινωνικό σύνολο να δει τα έργα να προχωρούν, ιδίωνς από την στιγμή που πρόκειται για αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων.