Συζήτηση για τη Διαχείριση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Αγρίνιο

Ενδιαφέρουσα ήταν η ημερίδα για την Διαχείριση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Αγρίνιο που διοργάνωσαν χθες η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Αγρινίου και η Ιστορική Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδος.

Στην ημερίδα προσκεκλημένη ήταν η μη κερδοσκοπική εταιρεία CulturePolis, που από το 2006 με έδρα την Κέρκυρα δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και την Ευρώπη σε θέματα πολιτισμού, βιωσιμότητας και καινοτομίας.Την περίοδο αυτή η CulturePolis ολοκληρώνει το ευρωπαϊκό έργο «SUSTCULT», που εφαρμόζει τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης σε μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο Πρόεδρος της εταιρείας Β. Λαοπόδης αναπτύξε το θέμα βιώσιμης διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς και το ρόλο των τοπικών κοινωνιών καθώς και τις εμπειρίες από την εφαρμογή της μεθοδολογίας στην παλιά Πόλη της Κέρκυρας, Μνημείο της UNESCO. Ενώ η υπεύθυνη του έργου SUSTCULT Φωτεινή Παπαχατζή αναφέρθηκε διεξοδικά στην εφαρμογή του στην παλιά Πόλη της Κέρκυρας.

ημερίδα για την Διαχείριση της Πολιτιστικής ΚληρονομιάςΩστόσο αξιοσημείωτη ήταν η ομιλία της κ. Δώρα Μονιούδη Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών με θέμα την Βιομηχανική Κληρονομιά του Αγρινίου. Η κα Μονιούδη επικεντρώθηκε στις καπναποθήκες του Αγρινίου που όπως ανέφερε “εικονογραφούν την αναφορά στο Αγρίνιο καθώς σηματοδότησαν την οικονομική άνθηση της πόλης και τη στροφή της στο κόσμο”. Οι καπναποθήκες Παπαστράτου, Αφων Παπαπέτρου, Ηλιού, Καμποσιώρα και Παναγοπούλου, έργα σημαντικών αρχιτεκτόνων αλλά και έργα που απηχούν διάφορες αρχιτεκτονικές τάσεις είχαν στο πέρασμα του χρόνου διαφορετική τύχη. Οι καπναποθήκες Παναγοπούλου κατεδαφίστηκαν. Αντίθετα οι καπναποθήκες Καμποσιώρα ανακαινίστηκαν και στεγάζουν πλέον το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας, ενώ οι καπναποθήκες Παπαστράτου στεγάζουν υπηρεσίες του δήμου Αγρινίου. Σε αντίθεση με τις περιπτώσεις επανάχρησης οι καπναποθήκες Ηλιού αλλά και Αφων Παπαπέτρου αφέθηκαν στην τύχη τους και ρημάζουν. Η μόνη προοπτική που υπάρχει είναι η μελλοντική μετατροπή των καπναποθήκων Αφων Παπαπέτρου σε Διαχρονικό Μουσείο της πόλης.

Ακόμη στην ημερίδα ο Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος & Νέων Τεχνολογιών, Γ. Στυλιαράς αναφέρθηκε στην σημασία των νέων τεχνολογίων στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομίας, ενώ την εκδήλωση συντόνισε η κ. Μόνικα Διαμαντή, Αρχαιολόγος- Μουσειολόγος Γ.Γ. Ιστορικής – Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Στερεάς Ελλάδας. Από τις παρεμβάσεις που έγιναν αξίζει να σημειωθεί -με δεδομένο μάλιστα πως στο Αγρίνιο κάποια διατηρητέα κτίρια έχουν κατεδαφιστεί- η πρόταση να θεσπιστεί “ρήτρα χρήσης” για τους ιδιοκτήτες διατηρητέων κτιρίων που έκανε η Χρυσάνθη Μαυρίκα εκ μέρους που Ομίλου Φίλων Σιδηροδρόμου. Επίσης ο δήμαρχος Αγρινίου Παύλος Μοσχολιός σημείωσε πως ο σχεδιασμός του δήμου είναι να καθιερωθεί ως “ιστορική – πολιτιστική διαδρομή” η διαδρομή από το πάρκο μέχρι τα παλιά σφαγεία που διατρέχει το κέντρο της πόλης και γειτνιάζει με πολλά ιστορικά κτίρια για την πόλη, για το λόγο αυτό όπως εξήγησε έγιναν και οι αναπλάσεις πεζοδρομίων, η ανακατασκευή της πλατείας, και η δημιουργία πεζοδρόμων στο κέντρο του Αγρινίου.