Το τι συμβαίνει κάθε Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ στο Αγρίνιο με τη σύναξη των επιταφίων των πέντε ενοριών και την αναβίωση του εθίμου των χαλκουνιών δεν υπάρχει Αγρινιώτης που να μην ξέρει και να μην το έχει ζήσει.
Φέτος λοιπόν το ΑγρίνιοCulture.gr θα σας δείξει κάτι διαφορετικό. Με μεγάλη κατάνυξη πραγματοποιούνται οι λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας, όπως η ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου και η περιφορά του Επιταφίου στο Μοναστήρι της Μυρτιάς Θέρμου, προσελκύοντας και αρκετούς πιστούς από το Αγρίνιο.
Δείτε στην webtv του myagrinio.gr το βίντεο από την περιφορά του επιταφίου
Πρόκειται για ένα σπουδαίο βυζαντινό μνημείο που έχει ιστορία 1000 ετών και βρίσκεται μετά την Μυρτιά, στο δρόμο Αγρινίο – Θέρμο. Από το μοναστήρι η θέα της Τρχιωνίδας είναι ,ενώ το κάλλος της φυσικής ομορφιάς συμπληρώνει, αν όχι ξεπερνά, ο ναός του μοναστηριού που αποτελεί πραγματικό βυζαντινό μνημείο. Ο ναός είναι κατάγραφος με τοιχογραφίες από το 12ο και αρχες 13ου αιώνα (παλαιότερη παράσταση είναι της Θεοτόκου (12ος ή 13ος αιώνας) έως και τα μεταβυζαντινά χρόνια καλύπτοντας τη ζωγραφική τέχνη με παρουσία όλων των σχολών: Κρητική, Ηπειρωτική και λαϊκή τεχνοτροπία του 17ου και 18ου αιώνα. Η καμάρα και η αψίδα του σημερινού ιερού αγιογραφήθηκαν από τον ζωγράφο Διγενή Ξένο, το 1491, στο πνεύμα της Κρητικής σχολής. Κειμήλια της Μονής αποτελούν η Θεοτόκος η οδηγήτρια, η Κοίμηση της Θεοτόκου (τέμπερες σε στοκαρισμένο πανί σε ξύλο), ο επιτάφιος (κεντημένος πάνω σε βαθύ βυσσινί βελούδο) και άλλα. Ο μεγάλος όμως και ατίμητος θησαυρός της Μονής είναι η θαυματουργή ιερά εικόνα της Παναγίας, της Μυρτιωτίσσης, η οποία φέρει την επιγραφή «Η ελπίς των απελπισμένων».