Ανακοίνωση του συνδυασμού “Κίνηση Ενεργών Πολιτών για το Δήμο Αμφιλοχίας”
Δημοκρατική διοίκηση του δήμου. Θα ακολουθήσουμε πολιτική ανοικτών θυρών, ως προς τα θέματα που θα συζητούνται και τις μεθόδους υλοποίησης τους. Ο πολίτης θα συμμετέχει ενεργά στη λήψη των αποφάσεων, καταθέτοντας τις θέσεις και τις ενστάσεις του. Ενώ ο ρόλος των δημοτικών και τοπικών συμβουλίων θα αναβαθμιστεί, προκειμένου να αποτελέσουν πραγματικές κυψέλες δημοκρατικότητας και συλλογικότητας.
Λύση στο χρονίζον πρόβλημα της ύδρευσης. Το έργο μεταφοράς νερού για την ύδρευση της Αμφιλοχίας και την ύδρευση – άρδευση του Κάτω Βάλτου, παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις, παρουσιάζει αδικαιολόγητες καθυστερήσεις. Αδιαπραγμάτευτη απόφασή μας είναι η άσκηση πίεσης προς όλους τους υπεύθυνους φορείς, ώστε το έργο να ολοκληρωθεί το ταχύτερο! Παράλληλα, με ορθή διαχείριση και έλεγχο του δικτύου ύδρευσης, θα επιδιώξουμε τον εξορθολογισμό τής τιμολογιακής πολιτικής, μειώνοντας τα δυσβάσταχτα για πολλούς τέλη.
Δέσμευση για αντιμετώπιση της αποχετευτικής αναρχίας στον δήμο. Θα προχωρήσουμε στην αποπεράτωση του ημιτελούς αποχετευτικού δικτύου Αμφιλοχίας, και στην ολοκλήρωση της μονάδας βιολογικού καθαρισμού στο Μενίδι. Ενώ θα γίνουν συστηματικές συντηρήσεις τού αποχετευτικού δικτύου στην ευρύτερη περιοχή του Ινάχου.
Αναδιάταξη του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα παραγωγής. Πρώτο μας μέλημα, ο εκσυγχρονισμός των διάσπαρτων κτηνοτροφικών μονάδων, μέσω τής χωροθέτησης εκτάσεων για κτηνοτροφικά πάρκα υψηλών προδιαγραφών. Θα επιδιωχθεί η άμεση έναρξη λειτουργίας τής ΑΜΦΙΓΑΛ, ώστε να αποτελέσει επιπλέον υποστηρικτικό πυλώνα τού πληττόμενου κτηνοτροφικού τομέα. Σ’ αυτό το πλαίσιο αναβάθμισης των υποδομών, θα προχωρήσουμε σε έργα αποκατάστασης των αγροτικών δρόμων, καθώς και του προβληματικού δικτύου ύδρευση και ηλεκτροδότηση. Προμετωπίδα όλων αυτών, θα αποτελέσει η σύσταση εξειδικευμένου συμβουλευτικού κέντρου, που θα γίνει το βασικό εργαλείο ενημέρωσης των παραγωγών, σχετικά με τα πλέον ανταγωνιστικά προϊόντα και τον τρόπο προώθησής τους σε αγορές τής Ελλάδας και του εξωτερικού.
Τουριστική επανατοποθέτηση του δήμου. Θα τεθεί σε εφαρμογή ένα στρατηγικό σχέδιο σύζευξης του παράκτιου και ορεινού τμήματος του δήμου. Ο τόπος μας διαθέτει ανεκτίμητης αξίας φυσικό κεφάλαιο, το οποίο θα αξιοποιήσουμε με μορφές τουρισμού φιλικές προς το περιβάλλον: ιαματικός, θαλάσσιος τουρισμός, περιήγηση, extremesports. Κεντρικό ρόλο στην προσέλκυση επισκεπτών θα διαδραματίσουν και τα αρχαιολογικά και θρησκευτικά μας μνημεία, τα οποία επιτέλους θα αποκατασταθούν και θα προβληθούν, αναδεικνύοντας σε όλο της το εύρος τη μακραίωνη ιστορία μας.
Επαναφορά τού πολιτισμού και της ποιότητας στη ζωή μας. Κάτι τέτοιο θα πραγματοποιηθεί μέσα από την αγαστή συνεργασία όλων των πολιτιστικών φορέων τού δήμου.Η Αμφιλοχία θα αποτελέσει τον πυρήνα του νέου αυτού σχεδιασμού, με τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών Λαογραφικού Μουσείου, Δημοτικής Βιβλιοθήκης, αίθουσας Κινηματογράφου και Θεάτρου (διαμόρφωση του παλαιού Β΄ Δημοτικού – Νηπιαγωγείου σε πολυχώρο πολιτισμού).Μετά το καλοκαίρι, δεν θα ακολουθεί πια μια «νεκρή» σεζόν, αλλά στον δήμο που οραματιζόμαστε, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, θα διοργανώνονται πολυθεματικές εκδηλώσεις, αυξάνοντας την επισκεψιμότητα και ενισχύοντας τα εισοδήματα των επαγγελματιών μας.
Προσεγμένες παρεμβάσεις στον οικιστικό ιστό τής πρωτεύουσας του δήμου, ώστε να πάψει να αποτελεί ένα κακέκτυπο άχρωμης τσιμεντούπολης. Θα επιδιώξουμε την ανατροπή της κατάστασης αυτής, με τη δημιουργία ενός ενοποιημένου δικτύου πεζοδρομήσεων, πάρκων, πλατειών και αθλοπαιδιών. Ενώ κοινή μας βούληση είναι η προστασία των εναπομεινάντων παραδοσιακών κτηρίων τής πόλης.
Μείωση των αποδοχών των αιρετών κατά 25%. Οι αιρετοί θα αποτελέσουν το παράδειγμα συναλληλίας μεταξύ των δημοτών. Με μέρος τού μισθού τους να διοχετεύεται στο Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για την ανακούφιση οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας.
Στήριξη ευπαθών ομάδων. Οι επιπτώσεις τής Κρίσης έχουν εντείνει τις οικονομικο- κοινωνικές ανισότητες μεταξύ τού πληθυσμού. Κρίνεται, λοιπόν, αναγκαία η λειτουργία κοινωνικού παντοπωλείου, ιατρείου και φαρμακείου, καθώς και ο επανακαθορισμός τής εισπρακτικής πολιτικής τού δήμου απέναντι σε πολίτες με αντικειμενικές δυσκολίες ανταπόκρισής τους.
Ενίσχυση των πρωτοβάθμιων μονάδων υγείας τού δήμου. Η υπολειτουργία τους καταδεικνύει την απουσία μακρόπνοου σχεδιασμού. Κι, όμως, η παρούσα τραγική κατάσταση μπορεί να ανατραπεί, μέσω τής στοχευμένης αξιοποίησης κονδυλίων τού ΕΣΠΑ, και της συνεργασίας με εθελοντικές ομάδες ιατρών και πανεπιστημιακά νοσοκομειακά ιδρύματα.