«Ο Τουρισμός στους υγρότοπους» ημερίδα από το Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου

Στις 2 Φεβρουαρίου κάθε έτους η παγκόσμια κοινότητα έχει καθιερώσει την παγκόσμια ημέρα υγροτόπων ως ημέρα-αφορμή για να εστιάσουμε την προσοχή και το ενδιαφέρον μας στην οικολογική αξία των υγροτόπων. Η μεγάλη οικολογική σημασία των υγροτόπων αναγνωρίστηκε παγκόσμια με την υπογραφή της «Σύμβασης για τους υδροβιότοπους διεθνούς σημασίας» στις 2/2/1971 στην πόλη Ramsar με σκοπό την προστασία των υδροβιότοπων με διεθνές ενδιαφέρον για τα υδρόβια πουλιά. Η σύμβαση Ramsar έχει υπογραφεί από την Ελλάδα και περιλαμβάνει συνολικά 11 υγρότοπους ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγεται και η Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου.

Κεντρικό θέμα της φετινής παγκόσμιας μέρας υγροτόπων είναι ο «Τουρισμός στους υγρότοπους: Μια αξέχαστη εμπειρία. – Ο Υπεύθυνος Τουρισμός στηρίζει τους υγρότοπους και τους ανθρώπους». Πιστεύουμε ότι τα υγροτοπικά οικοσυστήματα δεν αποτελούν μουσειακούς χώρους της φύσης αλλά αναπτυξιακούς πόρους που με την ανάλογη αειφορική διαχείριση τους μπορούν δυνητικά να αποτελέσουν πηγές πλούτου και απασχόλησης για τους κατοίκους της περιφέρειας. Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα υγροτόπων ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου συμμετείχε στις Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις υδρόβιων πουλιών στο Εθνικό Πάρκο που πραγματοποιεί η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία καθώς και στη δράση «Αλκυονίδες Ημέρες Εθελοντικής Εργασίας» που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Κλείσοβας και περιλάμβανε καθαρισμό της λιμνοθάλασσας, παρακολούθηση πουλιών, πληροφόρηση των εθελοντών για τις αξίες του υγρότοπου καθώς και απελευθέρωση πουλιών. Για το επόμενο διάστημα ο Φορέας Διαχείρισης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει προγραμματίσει στις 18 Φεβρουαρίου στο Μεσολόγγι διοργάνωση εκδήλωσης – ημερίδας με θέμα «Τα υγροτοπικά συστήματα ως αναπτυξιακός πόρος της περιφέρειας : Ο Τουρισμός στους υγρότοπους».
Στόχος της εκδήλωσης – ημερίδας είναι να αναδειχθούν οι δυνατότητες και ευκαιρίες για την ανάπτυξη εναλλακτικού τουρισμού στην περιοχή του υγρότοπου ο οποίος θα συνδυάζει τον σεβασμό στο οικολογικό απόθεμα της περιοχής με την δημιουργία θέσεων απασχόλησης και εισοδήματος.