Μια συνολική διεκδίκηση για την Υγεία στην Αιτωλοακαρνανία

Αυτό που πολλοί γνώστες του χώρου της Υγείας εκτιμούσαν, ότι δηλαδή το νοσοκομείο Αγρινίου θα λειτουργεί με πολλά προβλήματα -σαν και αυτά που τα τελευταία χρόνια είχαμε συνηθίσει να έχει το νοσοκομείο Μεσολογγίου- και το νοσοκομείο Μεσολογγίου θα οδεύει στο κλείσιμο και στην μετατροπή του σε Κέντρο Υγείας, το τελευταίο διάστημα το βλέπουμε να γίνεται πράξη.

νοσοκομείο ΑγρινίουΤο πρόβλημα με τις εφημερίες των καρδιολογικών κλινικών είναι ενδεικτικό : δυο καρδιολόγοι ένας επικουρικός στο νοσοκομείο Αγρινίου καλύπτουν το πολύ 14 εφημερίες. 13 εφημερίες το πολύ μπορούν να καλύψουν οι καρδιολόγοι που υπήρχαν στο νοσοκομείο Μεσολογγίου, πριν ο ένας από τους τρεις μετακινηθεί στο Αγρίνιο. Δηλαδή δεν μπορεί να βγεί ένας μήνας που να εφημερεύει έστω μια καρδιολογική κλινική στην Αιτωλοακαρνανία! Το πρόβλημα λοιπόν είναι κοινό και δεν μπόρουμε να το βλέπουμε στην τοπικιστική διάκριση Αγρίνιο – Μεσολόγγι. Τα ζητήματα στον τομέα της Υγείας είναι βέβαια πολύπλοκα, ωστόσο με βεβαιότητα μπορούμε να βγάλουμε ένα συμπέρασμα από την μέχρι σήμερα εμπειρία. Ότι δηλαδή τα νοσοκομεία της Αιτωλοακαρνανίας ακόμη και σε προηγούμενες προμνηνομιακές εποχές δεν κάλυπταν δύσκολα και πολύπλοκα ιατρικά περιστατικά. Κανένα δηλαδή από τα δυο δεν μπόρεσε να λειτουργήσει ως μεγάλο νοσοκομείο ανταγωνιστικό -ως ένα μικρό βαθμό φυσικά- του πανεπιστημιακού νοσοκομείου στο Ρίο. Για ψύλλου πήδημα στο Ρίο…

Είναι επιτακτική ανάγκη λοιπόν το νοσοκομείο Αγρινίου που με το νέο κτίριο έχει την απαραίτητη υποδομή να παίξει ένα τέτοιο ρόλο. Και υπάρχουν επιχειρήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Πέρα από τις ιδιαιτερότητες της Αιτωλοακαρνανίας (μεγάλη έκταση και κατ΄επέκταση αποστάσεις, προβληματικό οδικό δίκτυο κ.α) πρέπει να δούμε ότι στο Δυτικό Άξονα (Ήπειρος, Δυτική Ελλάδα και Ιόνια Νησιά) υπάρχουν μόνο δυο πανεπιστημιακά νοσοκομεία (Ρίο-Γιάννενα) για συνολικά έντεκα νομούς και 1,2 εκατομμύρια κατοίκους! Αυτά τα δυο νοσοκομεία δεν μπορούν να αντέξουν τον όγκο των δύσκολων περιστατικών που καλούνται να εξυπηρετήσουν. Ίδιως το νοσοκομείου του Ρίου που εξυπηρετεί και τη Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά, Λευκάδα, Ιθάκη αντιμετωπίζει ήδη προβλήματα.

Aυτή είναι η σημαντική διεκδίκηση για την Αιτωλοακαρνανία! Και φυσικά αυτό δεν σημαίνει κλείσιμο του νοσοκομείου Μεσολογγίου. Θα μπορούσε κάλιστα να συνεχίσει να λειτουργεί είτε έχοντας κάποιες από τις κλινικές σωστά επανδρωμένες, είτε αποκτώντας μελλοντικά μια εξειδίκευση όπως άλλα νοσοκομεία π.χ το Παίδων Καραμανδάνειο ή το Ειδικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος. Αυτό φυσικά προϋποθέτει μια συνολική διεκδίκηση από όλους τους φορείς του νομού και φυσικά να καταλάβουν στο Μεσολόγγι ότι μπορεί να μην υπάρχουν οι προϋποθέσεις στο Μεσολόγγι για ένα μεγάλο νοσοκομείο, αλλά είναι εφικτός ο στόχος μια στοχευμένης νοσηλευτικής μονάδας. Εκτός φυσικά και αν προτιμούν να πληρώνουν τα πανάκριβα διόδια της Γέφυρας για να νοσηλεύονται ακόμη και όχι σοβαρά περιστατικά στα νοσοκομεία της Πάτρας…

Δ.Π