Σχιζοφρένεια την ώρα που απολύονται διοικητικοί από τα ήδη υπάρχοντα ΑΕΙ, να ιδρύεται νέο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος και όχι να μετονομάζεται σε τέτοιο το ΔΠΦΠ του Αγρινίου
Μπορεί οι υπουργοί να αλλάζουν, μπορεί και οι συνθήκες να αλλάζουν, αλλά αυτό που αποδεικνύεται συχνά – πυκνά είναι πως οι κυβερνώντες πότε δεν αθετούν τις υποσχέσεις τους σε άλλες πόλεις και περιοχές παρά μόνο στην Αιτωλοακαρνανία.
Ο λόγος για την απόφαση (δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ της 23ης Ιουλίου) του υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου, παρά τα γνωστά προβλήματα από την υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων, να ιδρύσει νέα σχολή Αρχιτεκτονικής -την έβδομη στη χώρα- στα Ιωάννινα και το νέο τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος στην Κοζάνη. Το νέο τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος στην Κοζάνη δεν είναι ένα καθόλου τυχαίο… τμήμα. Είναι το τμήμα που ο πρώην υπ. Παιδείας Αρβανιτόπουλος έδωσε “προίκα” στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας όταν στα πλαίσια του “σχεδίου Αθηνά” αποφάσισε να το διατηρήσει αυτόνομο σε αντίθεση με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος στο Αγρίνιο. Αυτή η υπόσχεση ήρθε μετά από παρέμβαση των βουλευτών της περιοχής της Μακεδονίας με προεξάρχοντα τον βουλευτή Κοζάνης Πάρι Κουκουλόπουλο. Πλέον ο υπουργός Παιδείας μπορεί να άλλαξε, αλλά ο Πάρις Κουκουλόπουλος συμπτωματικά… βρίσκεται στο κυβερνητικό σχήμα και ο ομόσταβλός του στο ΠΑΣΟΚ Αν. Λοβέρδος έσπευσε να υλοποιήσει τις κυβερνητικές υποσχέσεις για την ίδρυση του νέου Τμήματος στην Κοζάνη.
Δεν θα βρει βέβαια κανείς πίσω από τις κυβερνητικές αποφάσεις σχεδιασμούς, ούτε λογική στο να ιδρύονται νέα τμήματα κατά το έβδομο χρόνο της οικονομικής ύφεσης, την ώρα που άλλα ιδρύματα ασφυκτιούν οικονομικά. Θα βρεί μόνο τον απύθμενο παραλογισμό των κυβερνώντων να ιδρύουν μια νέα Αρχιτεκτονική στα Γιάννενα την ώρα που ο αριθμός των μηχανικών στην Ελλάδα αντιστοιχεί στο 0,98% του πληθυσμού, πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι στο 0,48%. Η κυβέρνηση που διώχνει χρήσιμους διοικητικούς υπαλλήλους από τα ήδη υπάρχοντα ΑΕΙ, ιδρύει νέα ΑΕΙ, προφανώς επειδή έχει το περιθώριο να προσλάβει νέους διοικητικούς υπαλλήλους! Σχιζοφρένεια… Αν χρειαζόμασταν ως χώρα μηχανικούς Περιβάλλοντος το υπουργείο θα έπρεπε να προχωρήσει στην μετονομασία του Τμήματος Διαχείρισης Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος στο Αγρίνιο όπου εδώ και πέντε χρόνια έχει κάνει όλες τις απαραίτητες αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών του, έχει ενταχθεί στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, έχει υποβάλλει φυσικά το σχετικό αίτημα, αλλά δεν έχει πάρει απάντηση και οι απόφοιτοί του παραμένουν χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα.
Φοιτητές του Τμήματος Διαχείρισης Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος στο Αγρίνιο μίλησαν στο ΑγρίνιοCulture.gr για την εξέλιξη αυτή λέγοντας πως “η πρόσφατη αξιολόγηση έδηξε ότι είμαστε το δεύτερο καλύτερο τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών από πλευράς έρευνας κάτω από τους Χημικούς Μηχανικούς. Ένα τμήμα καμάρι για το Αγρίνιο που όμως κανείς δεν νοιάζεται για τα επαγγελματικά δικαιώματα των φοιτητών”.
Εξηγούν μάλιστα τη διαφορά ανάμεσα στα επαγγελματικά δικαιώματα ανάμεσα σε Μχηνανικούς Περιβάλλοντος και Περιβαλλοντολόγους, ενώ αφήνουν και αιχμές για την στάση του τοπικού ΤΕΕ: “Τι σημαίνει να μην είσαι Μηχανικός Περιβάλλοντος αλλά Περιβαλλοντολόγος (Αγρινίου).Καταρχήν περιβαλλοντολόγοι θεωρούνται και έχουν δικαιώματα μόνο οι απόφοιτοι του τμήματος Περιβάλλοντος Αιγαίου. Αυτό σημαίνει ότι μια τετραετής σχολή με σχεδόν τα μισά μαθήματα από το τμήμα του Αγρινίου είναι καλύτερη. Οπότε εμείς που σπουδάζουμε 5 χρόνια με μαθήματα που αναλογούν σε 1,5 χρόνο επιπλέον σπουδών παίρνουμε το ίδιο πτυχίο.Τι σημαίνει το να είσαι Μηχανικός Περιβάλλοντος; Ο Μηχανικός Περιβάλλοντος είναι μέλος του ΤΕΕ, ενώ ο περιβαλλοντολόγος όχι. Αυτό σημαίνει ότι ανταγωνιζόμαστε του μηχανικούς σε δικαιώματα που το ΤΕΕ καθορίζει και τα δίνει στα μελή του. Επίσης ο κάθε μηχανικός μπορεί να γίνει ενεργειακός επιθεωρητής πράγμα που δεν μπορούν οι απόφοιτοι του τμήματος μας. Η επιστήμη του Μηχανικού Περιβάλλοντος έχει να ανταγωνιστεί όλες τις υπόλοιπες, καθώς είναι η πιο νέα και όλα τα δικαιώματα περί μελετών στο περιβάλλον τα έχουν παρά πολλά τμήματα. Οπότε μοιράζεται η πίτα και εμείς είμαστε έξω από την πίτα των ήδη αδικημένων Μηχανικών Περιβάλλοντος. Παρόλα αυτά έχουν καταφέρει και τώρα πρόσφατα να διεκδικούν έργα που μπορούν να τα υπογράψουν μόνο οι απόφοιτοι Μηχανικών Περιβάλλοντος. Το περιφερειακό ΤΕΕ δεν έχει πάρει θέση καθώς γιατί απλά δεν θέλει να γίνει η μετονομασία. Όμως το αντίστοιχο ΤΕΕ στην Κρήτη ήταν αυτό που έγινε ο αρωγός ώστε να μετονομαστεί το τμήμα Χημικών Μηχανικών σε τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος.