Το θέμα της αξιοποίησης των παλιών κτιρίων στο Αγρίνιο ήταν ανέκαθεν ένα ζητούμενο, καθώς τα περισσότερα από αυτά είναι διατηρητέα μνημεία – τοπόσημα, που η τυχόν αξιοποίησή τους θα έδινε ένα διαφορετικό χρώμα στην πόλη. Ένα από αυτά είναι και το κτίριο των καπναποθηκών Ηλιού στην οδό Μεσολογγίου στο Αγρίνιο. Σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις κτιρίων όπου τα σχέδια (κρατικά ή δημοτικά) για αξιοποίηση υπάρχουν, αλλά δεν προχωρούν διαφόρους -συνήθως οικονομικούς- λόγους, στην περίπτωση των ετοιμόρροπων καπναποθηκών Ηλιού δεν υπάρχει τίποτα…Το ίδρυμα που θα αναλάμβανε την αξιοποίησή του δεν συστάθηκε ποτέ και έτσι το κτίριο παραμένει αφημένο στη φθορά του χρόνου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγρινίοCulture.gr μετά από σχετικό έγγραφο της Δ/νσης Πολεοδομίας του Δήμου Αγρινίου προς την Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων συστάθηκε βάσει του άρθρου 41 του Ν. 3028/02 αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείο Πολιτισμού που θα αποφανθεί για το μέλλον του κτιρίου. Η Επιτροπή αποτελείται από δυο μηχανικούς της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδος, ένα ιστορικό του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, μια Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδος και έναν μηχανικό του Δήμου Αγρινίου. Έργο της Επιτροπής θα είναι να καταρτίσει ένα πόρισμα ουσιαστικά για το μέλλον του διατηρητέου κτιρίου των καπνααποθηκών Ηλιού στο Αγρίνιο. Συγκεκριμένα η Επιτροπή έχει το δικαίωμα να προτείνει είτε την ολική κατεδάφιση του μνημείου, είτε την εν μέρει κατεδάφιση του μνημείου, είτε και τη διατήρηση του μνημείου ως έχει, χωρίς ούτε την εν μέρει κατεδάφισή του.
Πολύ πιθανόν είναι -αν δεν αποφασιστεί η κατεδάφιση του κτιρίου- να ληφθούν κάποια επιπλέον μέτρα για την προστασία των πεζών, που ίσως αυτή τη φορά συνοδευτούν με την απομάκρυνση/αφαίρεση κάποιων ετοιμόρροπων στοιχείων στις προσόψεις του κτιρίου. Όπως και να έχει στην περίπτωση των καπναποθηκών Ηλιού φαίνεται ότι το μέλλον τους είναι προδιαγεγραμμένο, από τη στιγμή, που αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, σχέδιο για την αξιοποίησή τους δεν υπάρχει…