Τα αιτήματα των φορέων του Αγρινίου που πραγματοποίησαν την μεγάλη κινητοποίηση στο νοσοκομείο Αγρινίου ένωσαν τις τρείς από τις πέντε παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου. Με αυτό το ψήφισμα απόφαση που θα επεξεργαστεί διαπαραταξιακή επιτροπή θα συναντήσεις το προσεχές διάστημα στην Αθήνα ο δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου τον Υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη. Αξίζει να σημειωθεί οι παρατάξεις Λαϊκής Συσπείρωσης και του Ανυπότακτου Αγρινίου διαφώνησαν στη λογική ότι τα προβλήματα δεν λύνονται δια αναθέσεων στο δήμαρχο και πως δεν μπορεί να υπάρχει καμία επίλυση του προβλήματος αν δεν υπάρξουν μαζικές κινητοποίησεις των πολιτών.
Δείτε στην webtv του myagrinio.gr το τηλεοπτικό ρεπορτάζ από τη συζήτηση
Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι από τις τοποθετήσεις που έγιναν κανείς δεν σημείωσε ότι το πρόβλημα της Υγείας στην Αιτωλοακαρνανία από τη στιγμή που μιλάμε για διασυνδεόμενα νοσοκομεία σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι και για γιατρούς που μεταφέρονται από το ένα νοσοκομείο στο άλλο μαζί με τους ασθενείς τους, δεν μπορεί να λυθεί με ξεχωριστές (Αγρίνιο- Μεσολόγγι) συναντήσεις φορέων με την ηγεσία του Υπουργείου.
Τη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο προκάλεσε με αίτημά του ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Π. Μπεσίνης τόνισε ότι το νέο νοσοκομείο Αγρινίου υπολειτουργεί από την πρώτη μέρα της λειτουργίας και χαρακτήρισε κατάσταση επικινδυνότητα, αυτή στην οποία έχει περιέλθει. Κάλεσε το Σώμα να μην μείνει στις διαπιστώσεις και ζήτησε να αναληφθούν δράσεις για την επιβολή του αιτήματος της τοπικής κοινωνίας για εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου.
Στην υιοθέτηση των αιτημάτων των φορέων του Αγρινίου, που παρουσιάστηκαν σε δέκα σημεία κάλεσε εκ μέρους της παράταξης Τραπεζιώτη ο Λ. Διονυσόπουλος, ενώ σχετικά με τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό ανέφερε πως ως αποτέλεσμα των πολιτικών του μνημονίου στην Υγεία είναι να υπάρχουν 35.000 κενές θέσεις συνολικά στις δομές υγείας. Ο Τ. Παπανικολάου από τη μεριά τη Λαϊκής Συσπείρωσης τόνισε ότι το θέμα δεν είναι τοπικό και αφορά όλη την Ελλάδα, εστιάσε μάλιστα πως το αίτημα θα πρέπει να είναι η δημόσια και δωρεάν υγεία και πως πρέπει τα αιτήματα να μπουν κάτω από μια πολιτική βάση. Σημείωσε μάλιστα τον κίνδυνο του “μπασίματος” ιδιωτών στα δημόσια νοσοκομεία. Τέλος ο Στ. Μερμίγκης (Ανυπότακτο Αγρινίου) που είναι και αιρετός εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ του νοσοκομείου Αγρινίου, τόνισε ότι κάποιοι θα έπρεπε να είχαν πάει στον Εισαγγελέα που το νοσοκομείο έφτασε σε σημείο να λειτουργεί κάτω από το όριο ασφαλείας. Αναφέρθηκε ακόμη στην στάση των συνδικαλιστών γιατρών, του συλλόγου των εργαζομένων και του ιατρικού συλλόγου και κατέληξε λέγοντας με νόημα πως η ιδιωτική Υγεία ανθεί και πως πρέπει να υπάρξουν μεγαλύτερες και μαζικότερες κινητοποίησεις για το νοσοκομείο, επικαλούμενος αντίστοιχο παράδειγμα της Ικαρίας. Αξίζει να σημειωθεί πως από την παράταξη Μοσχολιού δεν υπήρξε τοποθέτηση…
Στην πολιτική του μνημονίου στάθηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μ.Τριανταφύλλου στην τοποθέτησή της, ενώ βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ Ν.Φούντα τόνισε ότι πρώτα απ΄όλα πρέπει να επιδιωχθούν λύσεις μέσα από μια θεσμική συζήτηση και όχι μέσα από κραυγές. Από την μεριά του ο δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον διοικητή Γ. Βλάχο και επεσήμανε ότι το νοσοκομείο στο Αγρίνιο -και χωρίς αυτό να σημαίνει όπως είπε κάποια αντιπαράθεση με το Μεσολόγγι- δεν μπορεί να υπολειτουργεί από τη στιγμή που εξυπηρετεί περιοχές όπως ο ορεινός Βάλτος, η Αμφιλοχία, η Βόνιτσα, το Θέρμο και μέρος του δήμου Ξηρόμερου, πληθυσμός πολλαπλάσιος από τον πληθυσμό που εξυπηρετεί στο νοσοκομείο Μεσολογγίου. Ακόμη συμφώνησε με τα 10 αιτήματα των φορέων και τόνισε ότι μπορούν να προστεθούν και άλλα όπως αυτό της λειτουργίας ψυχιατρικής κλινικής.
Ρεπορτάζ : Δημήτρης Παπαδάκης
Τα αιτήματα των φορέων του Αγρινίου
Προς την Διοίκηση τόσο του Γ.Ν. ΑΙΤ/ΝΙΑΣ όσο και αυτής της 6 ΥΠΕ καθώς και του Υπουργείου Υγείας
1 Η μετακόμιση από το παλιό στο νέο νοσοκομείο αύξησε κατακόρυφα τις ανελαστικές δαπάνες του μιας και η έκταση του πολλαπλασιάστικε. Έτσι το ποσό που αφορά αυτού του είδους τις δαπάνες αυξήθηκε κατά ένα εκατομμύριο π.χ. ΔΕΚΟ, καθαριότητα, πετρέλαιο. Ο προϋπολογισμός όμως για το 2014 ήταν μειωμένος κατά 10%. Είναι αυτονόητο λοιπόν από τα παραπάνω δεδομένα ότι χωρίς γενναία αύξηση του προϋπολογισμού είναι αδύνατη η εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος.
2 Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουμε φυγή εργαζομένων από τον εργασιακό στίβο λόγω των ραγδαίων εξελίξεων που γίνονται στο ασφαλιστικό. Από το νοσοκομείο Αγρινίου και τα κέντρα υγείας που υπάγονταν σε αυτό έχουν αποχωρήσει 130 άτομα χωρίς καμία αναπλήρωση. Άμεση λοιπόν αναπλήρωση όλων των κενών θέσεων.
3 Οι πρόσφατες παραιτήσεις γιατρών δημιουργούν κενά με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η συνεχόμενη λειτουργία ορισμένων κλινικών όπως αυτή της καρδιολογικής και της παιδιατρικής. Είναι επιτακτική ανάγκη να προκηρυχθούν άμεσα οι θέσεις των γιατρών που έχουν αποχωρήσει για να γίνουν οι κρίσεις αλλά συγχρόνως θα πρέπει να προκηρυχθούν θέσεις επικουρικών γιατρών για τις ειδικότητες εκείνες που αντιμετωπίζουμε άμεσα πρόβλημα.
4 ‘Άμεση έκδοση νέου οργανισμού του νοσοκομείου Αγρινίου μιας και ο τωρινός είναι μακριά από τις σημερινές ανάγκες σε οργανικές θέσεις προσωπικού και τμημάτων.
5 Οι μνημονιακές πολιτικές έχουν οδηγήσει σε αποκλεισμό από την δημόσια υγεία πολλούς συνανθρώπους μας λόγω αδυναμίας κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών τους ή λόγω ανεργίας. Θεωρούμε αδιαπραγμάτευτο αίτημα μας ο οποιοσδήποτε άνθρωπος που έχει ανάγκη περίθαλψης να μπορεί να δέχεται τις υπηρεσίες του νοσοκομείου μας χωρίς το φόβο της εφορίας και των όποιων συνεπειών που προβλέπουν οι διατάξεις τους.
6 Η αξιοποίηση του παλιού νοσοκομείου είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει άμεσα όχι μόνο για την εκεί περιοχή που εδώ και ένα χρόνο παρακμάζει αλλά κυρίως γιατί είναι αδιανόητο να αφήνετε μια δημόσια περιουσία να καταστρέφεται λόγω αδιαφορίας. Την ώρα που ο λαός ματώνει οικονομικά για να ανταποκριθεί σε θυσίες που δεν του αναλογούν οι διοικούντες φαίνεται ότι έχουν την πολυτέλεια να σπαταλούν χρήματα σε ενοίκια για να στεγάζουν άλλες υπηρεσίες. Αυτό πρέπει να σταματήσει άμεσα.
7 Η είσοδος στο νέο νοσοκομείο είναι χαρακτηριστικό δείγμα τσαπατσουλιάς και επικινδυνότητας. Ήδη έχουμε θρηνήσει ένα νεκρό ενώ οι υλικές ζημιές και οι τραυματισμοί δεν λείπουν. Άμεση δημιουργία λοιπόν ασφαλούς κόμβου όπου θα μπορούν να εισέρχονται και να εξέρχονται με ασφάλεια οι εργαζόμενοι και οι επισκέπτες του νοσοκομείου
8 Άμεση εξόφληση όλων των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους εκείνους που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους απλήρωτοι εδώ και μήνες καταπατώντας κάθε έννοια νομιμότητας αλλά κυρίως αξιοπρέπειας. Η νυχτερινή βάρδια μιας νοσηλεύτριας αμείβεται με το ιλιγγιώδες ποσό των 13 ευρώ τα οποία δεν τα παίρνει κιόλας είτε από έλλειψη χρημάτων είτε από κακό προγραμματισμό των διοικούντων. Αυτό πρέπει να πάψει να γίνεται αν θέλουμε να μιλάμε για δημόσια υγεία και όχι για φυτείες με σκλάβους στην εποχή της αποικιοκρατίας.
9 Ένταξη του νέου νοσοκομείου σε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας σε συνεργασία με τους φορείς της περιφέρειας και του δήμου προκειμένου να μειωθεί το ποσό που δίνεται σε πετρέλαιο και σε ηλεκτρικό ρεύμα για να μπορέσουν αυτά τα χρήματα να καλύψουν άλλες ανάγκες όπως τις αγορές φαρμάκων, αντιδραστηρίων και υγειονομικών υλικών.
10 Απαιτούμε την συνεχή, πλήρη, εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου μας προκειμένου να μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες εκείνες σε όσους τις χρειάζονται χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα τους.