Εκτός αντισταθμιστικών οφελών από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων αφήνει την Αιτωλοακαρνία το ΥΠΕΚΑ, παρόλο που μέσα στο καλοκαίρι υπογράφτηκε η προκήρυξη για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο χερσαίο οικόπεδο της Αιτωλοακαρνανίας.
Αυτό προκύπτει από την παρουσίαση που έκανε την την Κυριακή 19 Οκτωβρίου ο Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης της Εθνικής Στρατηγικής για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. Ο Γ. Μανιάτης έκανε μια σύντομη παρουσίαση των θετικών συνεπειών στην εθνική αλλά και στις τοπικές οικονομίες μέσα από μια δέσμη αντισταθμιστικών οφελών. Παρουσίασε μάλιστα ο κ. Υπουργός τα ήδη παραχωρημένα αλλά και τα υπό παραχώρηση χερσαία και θαλάσσια «οικόπεδα». Μέσα στην παρουσίαση γίνεται σαφής αναφορά στα οφέλη της Περιφέρειας από την εν λόγω εκμετάλλευση των ενεργειακών μας αποθεμάτων. Συγκεκριμένα, προσδιορίζεται μάλιστα φόρος 5%, τα έσοδα από τον οποίο θα εισρεύσει στην Περιφέρεια για έργα ανάπτυξης και υποδομών (τοπικά και περιφερειακά) ενώ το 20% του μισθώματος (royalties) θα εισρεύσει από το Πράσινο ταμείο στην Περιφέρεια για έργα προστασίας του περιβάλλοντος.
Ωστόσο, όταν η συζήτηση φτάνει στο ποιοί θα ωφεληθούν, από την απάντηση λείπουν οι κάτοικοι της Αιτωλοακαρνανίας. Συγκεκριμένα, αναφέρεται μόνο η Ήπειρος, η Ηλεία και η Αχαΐα. Από σύνολο λοιπόν 2,83 δις ευρώ οι κάτοικοι της Αιτωλοακαρνανίας δεν φαίνεται να καρπώνονται κάτι. Η Αιτωλοακαρνανία δεν υπάρχει για ακόμη μια φορά ούτε καν στο σχεδιασμό.
Απαιτούνται λοιπόν εξηγήσεις από την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, καθώς πρόκειται για κάτι πρωτοφανές, να μένει έξω ένας νομός, που βρίσκεται όλος μέσα σε ένα από τα χερσαία οικόπεδα, αλλά έχει και κάποιο μερίδιο στο θαλάσσιο οικόπεδο του Πατραϊκού. Εκτός και αν ο Πατραϊκός δεν…. βρέχει τις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας… Όπως επίσης απαιτείται και από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος να πάρει θέσει στο ζήτημα που φαίνεται ότι ανακύπτει.
Αυτό εξάλλου ζητά και με επερώτησή του στο περιφερειακό συμβούλιο ο περιφερειακός σύμβουλος Ν. Φαρμάκης που αναφέρει μεταξύ άλλων : “αν είμαστε απόντες στο σχεδιασμό τότε στην υλοποίηση θα είμαστε απλά παρελθόν. Έτσι, δυστυχώς έχει δείξει η ιστορία, η οποία επαναλαμβάνεται με χειρότερο βέβαια τρόπο. Το ζήτημα της εκμετάλλευσης των αποθεμάτων υδρογονανθράκων είναι εθνικό ζήτημα. Δεν τίθεται θέμα «ιδιοκτησίας» της μίας περιφερειακής ενότητας ή της άλλης. Στο επίπεδο όμως των αντισταθμιστικών οφελών, από τη στιγμή που αυτά αποδίδονται στις τοπικές κοινωνίες μέσω των περιφερειών, η περιφερειακή συνείδηση γίνεται πράξη μέσω της δίκαιης διανομής των όποιων οφελών στους κατοίκους κάθε περιφερειακής ενότητας και μάλιστα με κριτήριο το έλλειμμα υποδομών” Και καταλήγει ο Ν. Φαρμάκης λέγοντας : “πρέπει να καταστεί σαφές ότι οι Αιτωλοακαρνάνες δεν θα ανεχθούν περαιτέρω παραγκώνιση των δικαιωμάτων τους. Πρέπει επιτέλους το μέλλον τους να υφίσταται στο σχεδιασμό τόσο της κεντρικής διοίκησης όσο στις διεκδικήσεις της Περιφερειακής Αρχής”.