Mετά και την επίσημη παραδοχή -απαντώντας στην ερώτηση του Γ. Βαρεμένου- από την πλευρά του Υπουργείου Υποδομών πως ο άξονας Αμβρακίας – Ακτίου θα ολοκληρωθεί μετά το 2015 γίνεται σαφές ότι τα νέα κοινοπρακτικά σχήματα που δημιουργήθηκαν τον περασμένο Μάιο, μπορεί να “διέσωσαν” το έργο από την χρονοβόρα διαδικασία ενός νέου διαγωνισμού και τον συνακόλουθο κίνδυνο απένταξης του έργου, όμως είναι πια σαφές ότι το έργο δεν προχωρά με τους επιθυμητούς ρυθμούς και τουλάχιστον με τους ρυθμούς που θα έπρεπε να υπάρχουν για να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015.
Το ερώτημα που εκ των πραγμάτων τίθεται είναι το γιατί δεν μπορεί να “τρέξει” το έργο με γρήγορους ρυθμούς, παρόλο που υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Την απάντηση σε αυτό και άλλα ερωτήματα έδωσε ανώτερη πηγή του Υπ. Υποδομών που μίλησε αποκλειστικά στο ΑγρίνιοCulture.gr για το θέμα. Eκείνο που έχει σημασία είναι να κατανοηθεί το περιβάλλον που διαμορφώθηκε το τελευταίο διάστημα και οδήγησε στην δημιουργία νέων κοινοπρακτικών σχημάτων και όχι στην έκπτωση των αρχικών αναδόχων.
Σύμφωνα με όσα τέθηκαν σε γνώση του ΑγρίνιοCulture.gr μέχρι στιγμής, στο έργο έχουν εκτελεστεί εργασίες οι οποίες, κατά κοινή παραδοχή, φέρνουν μεγάλο κέρδος στους αναδόχους (χωματουργικά, θεμελιώσεις τεχνικών), ενώ οι εναπομένουσες εργασίες (ααφαλτικά, ανωδομές τεχνικών, σήμανση—ασφάλιση, κλπ.), έχουν μικρά περιθώρια κέρδους με συνέπεια να είναι αβέβαιη, σύμφωνα με το ΥΠΟΜΕΔΙ, η ευδοκίμηση της διαδικασίας οριστικής έκπτωσης του αρχικού αναδόχου και η πρόσκληση κατά σειρά των επόμενων συμμετεχόντων στον αρχικό διαγωνισμό, πέραν του ότι η προσφορά των αμέσως επόμενων μειοδοτών απέχει αρκετές ποσοστιαίες μονάδες από τις αρχικές προσφορές, πράγμα που σημαίνει αυξημένο κόστος κατασκευής του έργου, που δεν μπορεί να εξασφαλιστεί με τα σημερινά οικονομικά περιθώρια. “Αν ακολουθείτο νέα διαγωνιστική διαδικασία στο έργο υπήρχαν μεγάλες πιθανότητες να οδηγηθούμε σε άγονο αποτέλεσμα διαγωνισμού ή στην ανάδειξη μειοδότη με σίγουρα, ακριβότερη προσφορά, από αυτή του τωρινού αναδόχου” αναφέρει χαρακτηριστικά ανώτερη πηγή του Υπ. Υποδομών στο ΑγρίνιοCulture.gr. Επιπλέον η οριστικοποίηση της έπτωσης του αναδόχου -σύμφωνα με το ΥΠΟΜΕΔΙ- θα έθετε το έργο σε κινδύνους, διότι στη φάση κατασκευής που βρίσκεται, είναι δύσκολη η εκκαθάριση των εργασιών, με αποτέλεσμα, η νέα διαδικασία ανάθεσης της συνέχισής του, να απαιτήσει πολύ χρόνο μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών και την υπογραφή νέας σύμβασης και με κίνδυνο να χαθεί μεγάλο μέρος κονδυλίων από την τρέχουσα χρηματοδοτική περίοδο του ΕΣΠΑ, που λήγει στις 31.12.2015, ή και ακόμα να απενταχθεί το έργο με επικείμενο κίνδυνο απώλειας και των κονδυλίων που ήδη έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα για εργασίες στο έργο και ανέρχονται σε ποσοστό 50% του συνολικού κόστους, γεγονός που δε θα είναι προς το συμφέρον του Δημοσίου.
Όλα τα παραπάνω οδηγούν αβίαστα στο συμπέρασμα πως πλέον το “πάνω χέρι” στην κατασκευή του άξονα Άκτιο – Αμβρακία έχουν οι κατασκευαστές του έργου… ενώ ακόμη αναδεικνύονται και τα λάθη των πορηγούμενων ηγεσιών του Υπουργείου Υποδομών και ιδίως κατά την περιόδο του 2011-12, όταν οι ανάδοχοι ενόσω εκτελούνταν οι αρχικές εργασίες στο έργο, οι εργασίες δηλαδή που σήμερα μαθαίνουμε ότι “φέρνουν μεγάλο κέρδος στους αναδόχους”, άφηναν απλήρωτο το προσωπικό και προχωρούσαν ακόμη και σε απολύσεις, ενώ από την μεριά του το Υπουργείο δίσταζε να προχωρήσει στην οριστική έκπτωσή τους…
Οι νέες “προτεραιότητες” του έργου σύμφωνα με το ΥΠΟΜΕΔΙ:
1. Η ολοκλήρωση του τμήματος από τον Κόμβο Λουτρακίου μέχρι την Λίμνη Αμβρακίας, μήκους 13 χλμ, εντός του 2015 και απόδοση στην κυκλοφορία της παράκαμψης της Αμφιλοχίας.
2. Η ολοκλήρωση του τμήματος από περιοχή Ακτίου μέχρι την Βόνιτσα, μήκους 15 χλμ, εντός του 2015, εξασφαλίζοντας άνετη πρόσβαση στους κατευθυνόμενους από τη Βόρεια Ελλάδα προς τη Λευκάδα.
3. Η απόδοση του εναπομείναντος τμήματος, από τη Βόνιτσα έως το Λουτράκι, θα αναπροσδιοριστεί χρονικά μετά την οριστικοποίηση του ανασχεδιασμού των έργων στην περιοχή του Δρυμού, ύστερα από τις σχετικές αποφάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού επί των υποβληθεισών εναλλακτικών προτάσεων.
ρεπορτάζ : Δημήτρης Παπαδάκης