Υποψηφιότητα Βασιλάκου : Εκτός κι αν «επέμβει» ο πρωθυπουργός…

Συνέντευξη στην Οικονομική Επιθεώρηση Δεκεμβρίου έδωσε ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Δρ. Χρήστος Βασιλάκος. Το στέλεχος της Κυβέρνησης από τη Βόνιτσα ρωτήθηκε για τη δημιουργία ερευνητικού κέντρου στην Δυτική Ελλάδα και το αν αυτή συνδέεται με την συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στις εκλογές.

Ο Χρ. Βασιλάκος στην απάντησή του για την ενδεχόμενη υποψηφιότητά του παραπέμπει στον πρωθυπουργό, ωστόσο όπως πληροφορείται το ΑγρίνιοCulture.gr, αν ο ίδιος θέλει μια θέση στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Αιτωλοακαρνανία, αυτή τον περιμένει. Και είναι αλήθεια ότι πολλοί στην τοπική ΝΔ θέλουν την υποψηφιότητά του, ιδίως από τη στιγμή που από την ευρύτερη περιοχή του Ξηρομέρου δεν φαίνεται να υπάρχει άλλη αξιόλογη υποψηφιότητα, πλην του Κ. Καραγκούνη. Ωστόσο δεν είναι καθόλου δεδομένο πως ο ίδιος θέλει να είναι υποψήφιος. Ο σμπίρος μου μου λέει ότι το σκέφτεται, για την ακρίβεια σκέπτεται να μην μπλέξει… Εκτός κι αν «επέμβει» ο πρωθυπουργός…

Αναλυτικά το απόσπασμα της συνέντευξης

Μου το µετέφεραν και το καταθέτω ως ερώτηση: Επιθυµείτε να δηµιουργήσετε στη ∆υτική Ελλάδα Ερευνητικό Κέντρο; Γεννηθήκατε στη Βόνιτσα Αιτωλοακαρνανίας και εκείνοι που µου µίλησαν για νέο ερευνητικό κέντρο στην περιφέρειά σας το συνδέουν µε την πρόθεσή σας να θέσετε υποψηφιότητα ως βουλευτής στις επόµενες εκλογές.

Η δηµιουργία ερευνητικού κέντρου στη ∆υτική Ελλάδα είναι αίτηµα της επιστηµονικής κοινότητας στην περιοχή του δυτικού άξονα της χώρας, το οποίο χρονολογείται από το 2007, µε σκοπό τη δηµιουργία ενός οικοσυστήµατος έρευνας και καινοτοµίας που θα συµβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής και στη δηµιουργία νέων θέσεων εργασίας. Υπενθυµίζω, επίσης, ότι το Ερευνητικό Κέντρο ∆υτικής Ελλάδος (ΕΚΕ∆Ε)ήταν ένα από τα τρία ΕΚ (τα άλλα δύο ήταν της Θεσσαλίας και της Θράκης) που εγκρίθηκαν από το ΕΣΕΤ το 2007 και στη συνέχεια έλαβαν και την έγκριση της κυβέρνησης. Το τωρινό ΕΣΕΤ ξαναεπικύρωσε τη δηµιουργία αυτών των ερευνητικών κέντρων σε πρόσφατη απόφασή του. Επειδή θεωρώ ότι, ειδικά για την πολιτικήτης έρευνας και καινοτοµίας, πρέπει να υπάρχει συνέχεια και συνέπεια και να είναι απαγκιστρωµένη από οποιεσδήποτε µικροκοµµατικές επιδιώξεις, µετά από επτάχρόνια –που οι συνθήκες έχουν πλέον ωριµάσει– προχωρούµε στην υλοποίηση της απόφασης της τότε πολιτικής ηγεσίας του υπουργού Ανάπτυξης ∆ηµήτρη Σιούφα και του γενικού γραµµατέα Έρευνας και Τεχνολογίας Ιωάννη Τσουκαλά. Κατά συνέπεια, η δηµιουργία του ερευνητικού κέντρου στη ∆υτική Ελλάδα δεν έχει απολύτως κανένα προσωπικό κίνητρο, αντιθέτως θα συνενώσει το επιστηµονικό δυναµικό της περιοχής και θα αποτελέσει έναν σηµαντικό θύλακα αριστείας, θα δηµιουργήσει ένα περιβάλλον φιλικό στην καινοτοµία και στην ιδιωτική πρωτοβουλία και θα έχει σηµαντικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη τόσο σε περιφερειακό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Η δηµιουργία του θα βασίζεται σε υφιστάµενες υποδοµές και ανθρώπινο δυναµικό και θα αποτελεί µία πρώτη πράξη υλοποίησης των αρχών του νέου νόµου για την έρευνα, που προβλέπει τη συνεργασία και συνέργεια των ερευνητικών κέντρων µε τα πανεπιστήµια, σύµφωνα µε τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα. Το ΕΚΕ∆Ε θα έχει έδρα την Πάτρα, θα αποτελείται από τρία ινστιτούτα και θα συνεργάζεται µε το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, το Πανεπιστήµιο, τα ΤΕΙ και άλλους ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς της περιφέρειας. Όσο για το ερώτηµα της υποψηφιότητάς µου στις επόµενες εκλογές, αυτό δεν αποτελεί δική µου απόφαση αλλά του αξιότιµου πρωθυπουργού.