«Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα» (;)

«Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα» είχε πει ο Μάρξ (ή κατ’ άλλους ο Χέγκελ). Τα Μαρξιστικά ή Χεγκελικά τσιτάτα όσον αφορά την Αριστερά και συγκεκριμένα το ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι ισχύουν πέρα για πέρα, αν κρίνει κανείς από τις διεργασίες για το ψηφοδέλτιο στην Αιτωλοακαρνανία.

Σήμερα ανακοινώνεται ένα ψηφοδέλτιο που πρόεκυψε μέσα από έντονο παρασκήνιο και κυρίως συμβιβασμούς. Αναγκαίους ίσως συμβιβασμούς, για να περάσει προς τα έξω η ψευδεπίγραφη εικόνα της συναίνεσης. Η ιστορία του 2012 και των όσων αντιδράσεων υπήρξαν τότε, δεν επαναλήφθηκε φέτος. Αν και υπήρχαν όλες οι αναγκαίες συνθήκες (με τα ίδια πρόσωπα και τις ίδιες καταστάσεις) για να συμβεί κάτι τέτοιο! Η ιστορία όμως του 2012 στη ουσία επαναλήφθηκε, με τη διαφορά ότι τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας ανεβαίνουν ήδη τα σκαλιά του Μαξίμου (μάλιστα δεν αποκλείεται να τα ανέβουν και αυτοδύναμοι) και αυτό είναι που έκανε την ιστορία να επαναληφθεί “σιωπηλά”, ως φάρσα… Το δέλεαρ της νομής της εξουσίας “στρογγύλεψε” τα πράγματα. Πλέον δεν υπάρχουν τύποι που καμώνονται τον παλιό αριστερό με τον αντίχειρα στη μασχάλη σαν τον Παπαγιαννόπουλο στις παλιές ταινίες… Πλέον όλοι μαζί εφορμούν για την εξουσία. Στις 25 Γενάρη πάντως θα ξέρουμε αν όλα αυτά θα τους στοιχίσουν στο ΣΥΡΙΖΑ, ή αν θα επαναληφθεί το κάζο των Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών που οι συνδυασμοί που επέλεξαν, δεν μπήκαν ούτε στον δεύτερο γύρο, με αποτέλεσμα να χάσουν και στις ευρωεκλογές, όπου η πανελλαδική διαφορά του 3,8% στην Αιτωλοακαρνανία έγινε 1,3%.

Το ζητούμενο όμως όχι για το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για τη χώρα, είναι αν ως κυβέρνηση αύριο πράξουν με τον ανάλογο τρόπο στη στελέχωση του κράτους. Το κριτήριο θα είναι αν κάποιος είναι ικανός και άξιος, ή αν ανήκει στην «ΚΟΕ», στην «Αριστερή Πρωτοβουλία», στους πασοκογενείς ή τους «Προεδρικούς»; Οι κουβελοσαμαροβενιζέλοι είχαν το 4-2-1, η κυβερνώσα Αριστερά; Αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί, και είναι το έργο που ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για το κατάντημα της χώρας. Αν αυτό το έργο, μας επιφυλάσσει και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλίμονο μας… Τότε, η ιστορία για μία ακόμη φορά με το ΣΥΡΙΖΑ, θα επαναληφθεί ως φάρσα…