O Παναιτωλοακαρνάνικος Σύλλογος Γυναικών για την Γιορτή της Γυναίκας

Στις 8 Μαρτίου του 1857, οι κλωστοϋφαντουργίνες της Νέας Υόρκης ξεχύθηκαν στους δρόμους ζητώντας: λιγότερες ώρες εργασίας, μεγαλύτερα μεροκάματα, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ανθρωπινότερες συνθήκες δουλειάς. Η εξέγερση αυτή βάφτηκε με αίμα.
• Μετά την εξέγερση επίσης των ανδρών στο Σικάγο, καθώς και τους αγώνες, στη συνέχεια, των Κοινωνιών σ’ όλο τον Κόσμο, οι άνθρωποι πέτυχαν αρκετά δικαιώματα.
• Το 1910 σε Συνέδριο προοδευτηκών Γυναικών από 17 χώρες στην Κοπεγχάγη της Δανίας υιοθετήθηκε η πρόταση της Κλάρας Τσέτκιν: η 8η Μαρτίου να γιορτάζεται ως Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας. Από τότε ξεκινά ένας οργανωμένος αγώνας των Γυναικών, σ’ όλες τις χώρες, για κοινωνική δικαιοσύνη, για βελτίωση της ζωής, για καταπολέμηση του αναλφαβητισμού, της ανεργίας, της φτώχιας και της πείνας, για ισοτιμία, αλληλεγγύη και Ειρήνη.
• Το 1975 ο Ο.Η.Ε. θεσπίζει τη 10ετία της Γυναίκας, που το 1995 κλείνει την 20ετία στο Πεκίνο με το συμπέρασμα: «Τα Γυναικεία Δικαιώματα είναι Ανθρώπινα Δικαιώματα».
• Σήμερα με την παγκοσμιοποίηση, πολλά από όσα, με αίμα, κέρδισαν Γυναίκες και Ανδρες χάνονται. Αυξάνεται η φτώχεια, πέφτει ο Πολιτισμός. Και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας θα αποφανθεί. «Δεν υπάρχει προηγούμενο πάνω στη Γη ώστε να ξέρει η Ανθρωπότητα που βαδίζει. Ανάγκη, λοιπόν για καινούργιους αγώνες! Το σοβαρό Γυναικείο Κίνημα διεθνώς αναζωπυρώνεται και πάλι! Η κοινωνική δικαιοσύνη μόνο με αγώνες κατακτιέται.
Το Δ.Σ.
Υ.Γ.: Από το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων (Ομοσπονδία Σωματείων, 100 ετών) λάβαμε Ενημερωτικό Σημείωμα για το 2014, από το οποίο σταχυολογούμε μερικά αποσπάσματα:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ του ΟΗΕ HeForShe
Πρόσκληση των ανδρών να συμμετέχουν στον αγώνα για την ισότητα των φύλων
Το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου η Βρετανίδα ηθοποιός και Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως των Ηνωμένων Εθνών για τις Γυναίκες, Emma Watson, ξεκίνησε την πρωτοβουλία HeForShe (Εκείνος Για Εκείνη), η οποία έχει ως στόχο να καλέσει τους άνδρες και τα αγόρια να δεσμευτούν ότι θα συμμετέχουν στον αγώνα για την ισότητα των φύλων. Έκανε μια έξυπνη, σημαντική και συγκινητική ομιλία για την ανισότητα των φύλων και πώς να την καταπολεμήσουμε.
Μας εντυπωσίασε η θετική προσπέλασή της και το θάρρος της να θίξει «μελανά σημεία» του κινήματος: αναφέρεται στην παρανόηση του όρου «φεμινισμός» που δεν είναι καθόλου ελκυστικός, στον εγκλωβισμό των ανδρών σε σεξιστικά στερεότυπα, στο προνόμιο που είχε εκείνη να ανατραφεί από τους γονείς και τους δασκάλους της «ακούσιους πρεσβευτές της ισότητας των φύλων» που δεν της στέρησαν ευκαιρίες, στη θλιβερή καθυστέρηση θετικών εξελίξεων στην ισότητα των φύλων από το Πεκίνο μέχρι σήμερα.

Φθινοπωρινή Συνάντηση ECICW – CECIF στο Βίλνιους
Η Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Κέντρου του Διεθνούς Συμβουλίου Γυναικών έγινε στο Βίλνιους της Λιθουανίας 12-13 Σεπτέμβρη 2014. Πήραν μέρος εκπρόσωποι από 17 χώρες – μέλη. Η υπογράφουσα Ελένη Βαλάσση – Αδάμ, γραμματέας του ΕΣΕ, παρέστη ως Γενική Γραμματέας του ECICW- CECIF.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η επίσκεψη στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE), όπου παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν τα ευρήματα μεγάλης έρευνας που έχει πραγματοποιηθεί σε 27 χώρες της Ε.Ε. Η ερευνητική ομάδα διαμόρφωσε – με άριστη μεθοδολογία – ένα Συνθετικό Δείκτη Μέτρησης της Ισότητας των δύο Φύλων (Gender Equality Index) που αποτελείται από 6 επί μέρους τομείς / διαστάσεις: εργασία, χρήματα, εκπαίδευση / γνώση, χρόνος, πολιτική συμμετοχή, υγεία. Ας σημειωθεί ότι δεν συμπεριέλαβαν στον συνθετικό Δείκτη στοιχεία για Βία γιατί τα δεδομένα που υπάρχουν δεν είναι συγκρίσιμα ούτε αξιόπιστα. Η ανάλυση των επιμέρους παραμέτρων είναι αποκαλυπτική για κάθε χώρα και η ερμηνεία τους μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο εποικοδομητικών αντιπαραθέσεων και να χρησιμεύσει στο σχεδιασμό πολιτικής. (Βλέπε πλήρη στοιχεία στο http: //eige.europa.eu Gender Equality Index). Εκείνο που φαίνεται με την πρώτη ματιά (βλέπε διάγραμμα) είναι ότι με βαθμό 100 για την πλήρη ισότητα και 0 για την πλήρη απουσία ισότητας, η Ευρώπη (στήλη μαύρη στο διάγραμμα) έχει διανύσει το μισό δρόμο (54.0) με ακραίες τιμές 35,3 (Ρουμανία) και 74,3 (Σουηδία). Δείκτη κάτω από 50 έχουν 13 χώρες, και πάνω από 70 τρεις. Η Ελλάδα, (στήλη με διαγράμμιση), έχει δείκτη 40. Το επισημαίνουμε γιατί συχνά, πολλές από εμάς έχοντας την τύχη να μην υποστούμε διακρίσεις λόγω φύλου, δεν συνειδητοποιούμε πόση ανισότητα μεταξύ των φύλων υπάρχει στη χώρα μας.

25 Νοεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών
Η Ημερίδα της Γ.Γ.Ι.Φ. πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία. Η παρουσία και οι χαιρετισμοί της νυν και των πρώην Γ.Γ.Ι.Φ. κ.κ. Κόλλια, Μακρή, Τσουμάνη, Στρατηγάκη, έδωσαν την αίσθηση ότι υπάρχει συνεργασία και συνέχεια στο αντικείμενο, οι εισηγήσεις ήταν περιεκτικές και στοχευμένες, από εισηγητές που ενδιαφέρονταν να μεταφέρουν εμπειρίες και να επικεντρώνουν στην ουσία των πραγμάτων. Παρουσιάστηκε ένα βίντεο με το μήνυμα «Δεν είσαι η μόνη, Δεν είσαι μόνη», και ο αριθμός της 24ωρης τηλεφωνικής γραμμής SOS 15900 με την προτροπή Μίλησέ μας! Περισσότερα στον ιστότοπο www.womensos.gr.

ΠΑΝΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΚΟΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ»
ΕΔΡΑ: ΑΓΡΙΝΙΟ, Κέντρου 20,
Τηλ.: 26410 – 31021, 24343

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Kαλούμε τις Γυναίκες και τους Άνδρες της πόλης μας, στις 8 Μαρτίου 2015, ημέρα ΚΥΡΙΑΚΗ, και από ώρα 8 μ.μ. στην Εκδήλωση – ΣΥΝΕΣΤΙΑΣΗ, που θα γίνει στο Κέντρο του Αγρινίου AMARO, όπου σε μια ζεστή και ευχάριστη ατμόσφαιρα, με καλό φαγητό, λουλούδια και γλυκά, μουσική και χορό, θα γίνει παράλληλα μικρή αναφορά στην ημέρα και στα σημερινά ανθρώπινα προβλήματα.
Κάρτες στην είσοδο του Κέντρου.
Τιμή Κάρτας: 10,00 ευρώ.
Σας περιμένουμε

ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ