Έκλεψαν έξι γλυπτά του Γιώργου Πιστικού στο Παναιτώλιο

Ποιος είπε ότι οι κλέφτες ενδιαφέρονται μόνο για υλικά αγαθά; Πολλές φορές οι κλέφτες έχουν αποδείξει ότι είναι φιλότεχνοι, όπως πρόσφατα και στην αρχαία Ολυμπία, το έδειξαν όμως και στην περίπτωση του γλύπτη Γιώργου Πιστικού από το Παναιτώλιο. Μπήκαν στο εργαστήριό του και άρπαξαν τέσσερα γλυπτά σε πέτρα (πωρόλιθο) και δύο ακόμα γλυπτά σε ξύλο. Η κλοπή έγινε τη νύχτα της Κυριακής 5 Φεβρουαρίου. Οι δράστες παραβίασαν το παράθυρο του εργαστηρίου του, αφού έκοψαν τα σιδερένια κάγκελα με πριόνι. Δεν πείραξαν τίποτε άλλο. Πήραν μόνο τα έξι αυτά έργα. Που σημαίνει ότι ήξεραν εκ των προτέρων πού θα μπουν και τι θα κάμουν.

Στην Τέχνη, ακόμα και όταν την προτιμούν κλέφτες και άρπαγες, υπάρχει ένα εύσημο για τον δημιουργό που γίνεται θύμα κλοπής, είναι μια κάποια καλλιτεχνική αναγνώριση, εντούτοις ο μόχθος για να γίνει ένα έργο δεν αφήνει κανένα περιθώριο συγχώρεσης. Η αξία των έργων δεν είναι μόνο υλική, έχει πολλές άλλες διαστάσεις.

Ο Γιώργος Πιστικός που συνεχίζει με τον δικό του τρόπο την παράδοση του επίσης Παναιτωλιώτη μεγάλου Καπράλου, έχει κάνει περισσότερα από 150 έργα γλυπτικής σε πέτρα και ξύλο, έχει δε συμμετάσχει σε διάφορες εκθέσεις. Φυσικά, έχει υποβάλλει μήνυση κατ’ αγνώστων. Δημοσιεύουμε εδώ τις φωτογραφίες των κλαπέντων έργων, με την ελπίδα ότι ίσως αναγνωριστούν από πιθανούς αποδέκτες.
agriniovoice.gr