Ομοβροντία αντιδράσεων στην διαφαινόμενη κατάργηση του ΙΚΑ Ναυπάκτου

Αντιδράσεις προκαλεί το διαφαινόμενο κλείσιμο του υποκαταστήματος του ΙΚΑ στη Ναύπακτο. Ψήφισμα για το θέμα εξέδωσε το το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ναυπακτίας & Δωρίδος. Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, με επιστολή του προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη ζητά την εξαίρεση του Υποκαταστήματος του ΙΚΑ Ναυπάκτου από την διοικητική αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών του Ιδρύματος. Ενώ η βουλευτής Σοφία Γιαννακά με ερώτησή της στη Βουλή ζητά την διατήρηση των υποκαταστημάτων του ΙΚΑ σε Ναύπακτο, Αμφιλοχία, Αστακό και Βόνιτσα.

«Το Υποκατάστημα Ναυπάκτου καλύπτει διοικητικά μια μεγάλη γεωγραφική ενότητα που ξεκινά από την περιοχή δυτικά του Αντιρρίου και φτάνει έως τα παράλια της Φωκίδας και βόρεια έως τα σύνορα της Αιτωλοακαρνανίας με την Ευρυτανία. Πρόκειται για μια ασφαλιστική ενότητα που εξυπηρετεί συνολικά 37.000 κατοίκους, 2.453 επιχειρήσεις και 5.432 οικοδομές», αναφέρει στην επιστολή του ο Περιφερειάρχης κ. Κατσιφάρας.

Και συνεχίζει: «Να σημειωθεί ότι μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων που εξυπηρετούνται από το Υποκατάστημα Ναύπακτου εδρεύει στην ορεινή ζώνη της Ναυπακτίας και δραστηριοποιείται στον χώρο του τουρισμού και της εστίασης και αναψυχής (ξενοδοχεία, ξενώνες, εστιατόρια κ.α), ενώ αντίστοιχα μεγάλο είναι και το γεωγραφικό εύρος της ενότητας εντός της οποίας υπάρχουν ελεγχόμενες οικοδομές. Παράλληλα, εξαιτίας του μεγέθους της ασφαλιστικής ενότητας μεγάλος είναι και ο αριθμός των συνταξιούχων που εξυπηρετούνται από το Υποκατάστημα Ναύπακτου ενώ και το κομμάτι παροχών Υγείας, παρ’ ότι έχει διαχωριστεί και ανατεθεί στον ΕΟΠΥΥ υποστηρίζεται διοικητικά από το Υποκατάστημα και το προσωπικό του».

Ψήφισμα από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ναυπακτίας & Δωρίδος για το ΙΚΑ
Δεν πρέπει να υλοποιηθεί αυτή η πρόταση για κατάργηση του υποκαταστήματος στη Ναύπακτο επειδή:
1. Η ασφαλιστική περιοχή του Υποκαταστήματος Ναυπάκτου καλύπτει μεγάλη περιοχή, 30 χιλιόμετραδυτικά, 35 χιλιόμετραανατολικά, & 90 και πλέον χιλιόμετρα βόρεια της πόλης.
2. Εξυπηρετεί ένα καποδιστριακό Δήμο( Ναυπάκτου), τον 2ο σε μέγεθος στο Νομό και μία Δημοτική ενότητα (Ευπαλίου), και περισσότερους από 40.000 κατοίκους συνολικά.
3. Είναι σε μία περιοχή που παρ όλη την κρίση, αναπτύσσεται και οικιστικά και τουριστικά σε σχέση με άλλους Δήμους της Αιτωλοακαρνανίας.
4. Οι κάτοικοι στην Φωκίδα που εξυπηρετούνται, δεν μπορούν να μετακινηθούν σε άλλο Υποκατάστημα ΙΚΑ (π.χ. Άμφισσα) επειδή οι αποστάσεις είναι μεγάλες -πάνω από 90 χιλιόμετρα.
5. Το ΙΚΑ δεν εξυπηρετεί μόνο εργοδότες, αλλά και απλούς ασφαλισμένους πουπαρόλη την μηχανογράφηση υπάρχουν περιπτώσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν με αυτοπρόσωπη παρουσία ή και με χειρόγραφες διαδικασίες – ιδιαίτερα σε περιπτώσεις συνταξιούχων (πάνω από 2000 άτομα).
6. Οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν άλλο την σχεδιαζόμενη υποβάθμιση της πόλης τους.