Στο μουσείο του 1909 και όχι του 2010 ο αρχαιολογικός πλούτος του Θέρμου – 2 χρόνια αναξιοποίητο το νέο μουσείο

Πέρασαν δύο χρόνια από τότες που το ολοκαίνουριο κτήριο, 1800 τ.μ., που θα στεγάσει το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στο Θέρμο, παραδόθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Έκτοτε λέφτά δεν υπάρχουν… Αυτά τα δυο χρόνια οι κτιριακές εγκαταστάσεις σαπίζουν και πόρρω από την εκπλήρωση του κύριου στόχου τους, που είναι η στέγαση των σπουδαίων ευρημάτων της περιοχής.

Παραμένουν λοιπόν στο παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου, που χτίστηκε το 1909, χιλιάδες εκθέματα… Το κτίριο λόγω της παλαιότητάς του αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, αφού το δάπεδο -έχει υποστεί καθιζήσεις- και δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ευρημάτων και των επισκεπτών. Στο Μουσείο φυλάσσονται επίσης πλήθος ευρημάτων μυκηναϊκής, γεωμετρικής, κλασσικής ελληνιστικής εποχής, καθώς και μεγάλα αγγεία σε βάσεις, εντυπωσιακά ευρήματα από την πήλινη ανωδομή του ναού, όπως υδρορροές, ακροκέραμα, τρίγλυφα. Επίσης σε ειδικό χώρο φυλάσσονται πλήθος επιγραφών με τα ψηφίσματα της δημοκρατίας της Αιτωλικής Συμπολιτείας. Πολλά από αυτά φυλλάσονται στο παλιό Μουσείο μέσα αποθήκες και σε κουτιά…

Για να στεγαστούν λοιπόν όλα αυτά και να αναδειχθεί αυτός ο αρχαιολογικός πλούτος χρειάζεται να βρεθούν τα χρήματα για την οργάνωση της μόνιμης έκθεσης, ώστε να κατασκευαστούν οι προθήκες όπου θα τοποθετηθούν τα ευρήματα, τα οποία σήμερα βρίσκονται κλεισμένα στο παλαιό κτίριο καθώς και σε αποθήκες. Τέλος απαιτείται το νέο Μουσείο να στελεχωθεί με το αναγκαίο εξειδικευμένο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό.